Burse - Fonduri mutuale

Analiză de piaţă: Brokerii spun că bursa s-ar putea consolida după scăderi. Care au fost perdanţii şi câştigătorii de ieri?

Analiză de piaţă: Brokerii spun că bursa s-ar putea consolida după scăderi. Care au fost perdanţii şi câştigătorii de ieri?

Analiză de piaţă: Brokerii spun că bursa s-ar putea consolida după scăderi. Care au fost perdanţii şi câştigătorii de ieri?

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

27.09.2011, 00:04 929

Bursa de la Bucureşti a scăzut luni cu 0,8%, pentru a treia şedinţă consecutiv, deşi bursele vest-europene au crescut, iar acţiunile Erste (EBS) au urcat cu 15,2%, urmând linia puternic ascen­dentă de pe piaţa de la Viena.

Bursa a deschis ziua de luni în scădere cu 0,67%, prefigurând a treia şedinţă consecutivă cu o evoluţie negativă, în condiţiile în care bursele vest-europene au înregistrat corecţii în primele minute. Pieţele mature din Europa au trecut totuşi rapid pe creştere, susţinute de acţiunile băncilor, însă amplitudinea variaţiilor de la BVB a fost mai redusă, la fel ca în ultimele şedinţe.

Un efect vizibil a fost în cazul acţiunilor Erste, întrucât market makerii de la BVB trebuie să ţină preţul la un nivel apropiat de cel de pe bursa de la Viena. Pe piaţa din Austria, cotaţia a urcat cu 11,04%, la 19,06 euro, astfel că preţul de la BVB a avansat cu 15,21%, la 81,8 lei (19 euro). La ora 14:45, BVB a extins limita de variaţie la 25%, după ce cotaţiile urcaseră cu peste 15%. Preţul maxim atins la BVB a fost cu 17,6% peste ultima cotaţie de vineri. Spre deosebire de acţiunile Erste, majoritatea titlurilor de la BVB au consemnat variaţii uşoare în cadrul unor tranzacţii cu volume reduse.

"Piaţa locală continuă să evolueze în funcţie de direcţia dictată de bursele externe, însă numărul redus de investitori care să se implice direct în piaţă împiedică mişcările să fie cel puţin egale în amplitudine cu cele din extern. Volumele reduse indică şi faptul că investitorii din România încă aşteaptă o perioadă mai stabilă. Această stabilitate poate apărea doar când este conturată o strategie clară", a declarat Bogdan Niculae, trader la Departamentul pieţe de capital al Piraeus Bank.

El a amintit că săptămâna trecută piaţa a coborât din nou aproape de nivelurile minime atinse în luna august.

"Acest nivel a rezistat la această ten­ta­tivă de spargere şi practic acum asis­tăm la o revenire tehnică, la care se adaugă anunţul Băncii Centrale Euro­pene care a asigurat susţinerea lichi­di­tăţii în piaţă în următoarea pe­rioadă. Anunţul BCE este cel care acum con­duce piaţa până la apariţia unei noi ştiri care să dicteze un nou trend pe termen scurt", a afirmat brokerul.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scă­dere cu 0,23%. Indicele BET-FI a scăzut cu 1,25%, fiind influenţat în special de corecţia titlurilor SIF Oltenia, de 6,23%.

Scăderea titlurilor SIF Oltenia este mai vizibilă decât cea înregistrată de in­di­cele general al pieţei în şedinţele de joi şi vineri, de 4,5%, zile în care aceste ac­ţiuni au fost suspendate de la tran­zac­ţio­nare.

"În săptămânile următoare este po­sibil să vedem o tentativă de conso­lidare a pieţei, liderii mondiali par din ce în ce mai hotărâţi să acţioneze pentru solu­ţio­na­rea problemelor da­toriilor suverane. Există o probabilitate ca sfârşitul anului să ne găsească la nivelurile medii înre­gis­tra­te în luna august a acestui an. Este nevoie de o decizie care să aibă impactul pro­gramelor americare de stimulare a eco­nomiei pentru a reveni la nivelurile de la începutul anului", a spus Niculae.

Titlurile Fondului Proprietatea au scă­zut cu 0,58%, la 0,43 lei, iar acţiunile SIF Oltenia au coborât cu 6,23%, la 0,933 lei. La finalul şedinţei de la Bu­cureşti, pieţele vest-europene avansau cu până la 2,3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO