Burse - Fonduri mutuale

Ancuta isi propune sa aduca emitenti de la Varsovia pe Sibex

Ancuta isi propune sa aduca emitenti de la Varsovia pe Sibex

Teodor Ancuta, presedintele Bursei din Sibiu (Sibex), spune ca dupa listarea pe propria platforma, Bursa din Sibiu va face o oferta publica initiala (IPO) si pe Bursa din Varsovia

27.11.2009, 00:00 42

Bursa de la Sibiu (Sibex) intentioneaza sa atraga emitenti de pepiata de capital din Polonia, care sa se listeze pe piata deactiuni pe care o va lansa la inceputul anului viitor, iar o partedintre companiile romanesti care se vor lista la Sibiu s-ar putealista si la Varsovia, potrivit intelegerii dintre cele douapiete.

Principala conditie este implementarea cat mai rapida de catreComisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a conturilorglobale, aflate la stadiul de proiect pilot. Prin intermediulconturilor globale se tranzactioneaza deocamdata doar actiunileErste Bank si titlurile de stat listate pe Bursa de laBucuresti.

"Relatiile noastre cu Bursa de la Varsovia sunt excelente. Dorimsa atragem pe piata spot de la Sibiu si emitenti listati laVarsovia, dar pentru acest lucru trebuie ca si CNVM sa ne vina inajutor cu conturile globale. Cei din Polonia folosesc acesteconturi pentru tranzactionare si daca la noi nu se implementeaza,putem spune ca nu am facut nimic cu lansarea pietei spot. Am depusdocumentele pentru conturile globale si din cate stiu comisialucreaza deja la un proiect pentru acestea. Daca se va acceleraimplementarea conturilor globale, atunci ar fi foarte bine", spuneTeodor Ancuta, presedintele Sibex.

El sustine ca se afla in faza de finalizare cu lansarea pieteispot, asteptand ca CNVM sa acorde ultimele aprobari. Conformacestuia, piata de la Sibiu va porni noua platforma detranzactionare pe 14 decembrie, urmand ca lansarea oficiala apietei spot, precum si a platformei sa se realizeze pe 22 ianuarieanul viitor. In plus, Bursa de la Sibiu se va lista pe propriapiata anul viitor.

Sibex vrea sa stranga bani pe Bursa dinVarsovia

"Nu am stiut totusi ca sunt atat de multe formalitati sidemersuri necesare efectuarii unei oferte publice initiale (IPO),dar din ce am inteles operatiunea este mai rapida la noi decat inPolonia. Practic, vom demara la inceputul anului viitor procesul delistare a pietei Sibex pe piata spot de la Sibiu, dupa care vomdori ca in trimestrul trei din 2010 sa efectuam un IPO si la Bursadin Varsovia", spune Ancuta.

Bursa din Varsovia se numara printre actionarii Sibex cu oparticipatie de 1,92% din capitalul operatorului de piata. Cei maimari actionari ai Bursei din Sibiu sunt firmele de brokeraj HTIValori Mobiliare, cu aproape 8% din actiuni, Broker Cluj (6,58%),Nova Invest din Satu Mare (5,72%) si Nicolae Vaidescu, cu oparticipatie de 5,11%. Firmele de brokeraj KBC Securities, PrimeTransaction si WBS Romania au detineri cuprinse intre 4% si 5%.

BCR va intermedia listarea Bursei din Sibiu

Consiliul de Administratie al Bursei din Sibiu a ales de curandBCR pentru intermedierea listarii operatorului de piata pe piataproprie. In plus, actionarii Sibex au aprobat splitarea valoriinominale a titlurilor operatorului de piata, de la 10 de lei la 1leu, in vederea listarii actiunilor la bursa din Sibiu, dupa ceacestia au mai aprobat si in luna aprilie splitarea valoriinominale de la 200 de lei la 10 lei. Conducerea Bursei de la Sibiua dorit ca listarea Sibex pe piata proprie sa fie intermediata deun broker care nu este actionar al operatorului de piata si sa nuaiba reprezentanti in conducerea altor institutii de pe piata decapital.

Conform presedintelui bursei de la Sibiu, printre emitentii carese vor lista pe piata spot a Sibex se va afla si producatorul demateriale de constructii Adeplast din Oradea, valoarea totala aofertei publice urmand sa se ridice pana la circa 16 mil. euro(aproape 70 mil. lei).

Pana in prezent, piata de la Sibiu a avut discutii cu 7 emitentipentru listarea pe piata spot, fara a fi facute publice insa numelesocietatilor respective.

Bursa din Sibiu administreaza principala piata futures dinRomania, tranzactiile futures de pe Sibex ridicandu-se in primelezece luni ale anului la 478 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO