Burse - Fonduri mutuale

Armax Gaz mai face profit doar din depozite bancare

13.08.2009, 19:01 28

Armax Gaz (ARAX), societate care se ocupa cu productia de echipamente, precum si cu reparatii si prestari de servicii in domeniul gazifer si petrolier, a raportat la sase luni un proft net de 2 mil. lei (0,47 mil. euro), care a provenit aproape integral din dobanzile incasate in aceasta perioada la depozitele societatii constituite la banci. Firma dispunea la 30 iunie de lichiditati substantiale, in valoare de 30,8 mil. lei

(7,3 mil. euro), cu 10,9 mil. lei (2,6 mil. euro) mai mult decat in aceeasi perioada din 2008.

In sase luni compania a inregistrat venituri din dobanzi de aproximativ 2,3 mil. lei (0,54 lei/actiune), de trei ori mai mult decat a incasat in prima parte a anului trecut.

Afacerile companiei au inregistrat un avans de 7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, depasind nivelul de 23,4 mil. lei (5,5 mil. euro), in timp ce profitul operational a fost de doar 79.000 de lei, afectat puternic de cresterile cheltuielilor din exploatare, care s-au ridicat la peste 33,9 mil. lei (8 mil. euro).

Peste jumatate din cheltuieli au fost reprezentate de costurile cu materiile prime, in special gaze naturale.

"Compania are in continuare comenzi, insa daca Guvernul ar realiza mai multe investitii in sistemul energetic, nu am fi nevoiti sa lucram la 35% din capacitate. Pe piata interna nu se misca nimic aproape, insa cu toate acestea ne mentinem cifra de afaceri bugetata la inceputul anului. Incepem sa vindem pe piete extrene, insa este prematur sa estimez daca vom depasi nivelurile bugetate pentru acest an", a declarat Mirecea Vescan, directorul general al Armax.

Pentru acest an, compania si-a bugetat venituri in scadere cu 8,7% fata de 2008, respectiv la 61 mil. lei, in vreme ce profitul societatii prognozat pentru 2009 este de 2,4 mil. lei, in scadere cu peste 22% fata de profitul din 2008.

"Piata externa a inceput sa se miste, in special in ultimele trei luni ale acestui an, insa cu greutate. Este foarte greu pentru Armax sa patrunda din nou pe pietele fostelor state CAER si ale celor din regiunea Marii Caspice, in ultimii 20 ani, relatiile comerciale cu aceasta regiune fiind aproape abandonate. Din pacate, aceasta este exact zona unde Romania ar trebui sa tinteasca pentru dezvoltarea afacerilor in sectorul energetic", a adaugat Vescan.

El a explicat insa ca majoritatea vanzarilor pe pietele extrene ale Armax sunt realizate prin parteneri strategici pe aceste piete, insa in calitate de furnizor de piese pentru echipamente. Printre clientii societatii se numara companii ca Transgaz Medias, Romgaz, Petrom - OMV, E.ON Gaz, precum si Gaz de France Suez.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO