Burse - Fonduri mutuale

Armax Gaz rascumpara actiuni de 4 mil. euro pentru salariati

28.01.2008, 18:33 83

Producatorul de echipamente pentru industria gazelor naturale si a petrolului Armax Gaz Medias (ARAX) intentioneaza sa rascumpere de pe piata peste 60 mil. de actiuni Armax Gaz, reprezentand circa 10% din capitalul social, destinate recompensarii salariatilor companiei.
La ultimul pret din piata, de 0,245 lei/actiune, valoarea pachetului se ridica la circa 3,94 mil. euro (14,8 mil. lei). Decizia urmeaza sa fie luata in urmatoarea adunare generala, de la inceputul lunii martie.
Conducerea Armax Gaz asteapta in acest an un avans al afacerilor de cel putin 15-20% comparativ cu anul precedent si o majorare similara a profitului. Pentru anul trecut, Armax Gaz estima o cifra de afaceri de 51,4 mil. lei (15,1 mil. euro) si un profit brut de 6,2 mil. lei (1,83 mil. euro).
Conducerea companiei spune ca previziunile pentru acest an nu iau in calcul asteptarile acesteia privind un volum mai mare de vanzari pe piata externa.
"Cred ca anul acesta ies in afara intr-un procent mai mare decat anul trecut. Anul 2008 ar trebui sa reprezinte in mod normal un boom pentru vanzarile Armax pe pietele externe", spune Mircea Vescan, directorul general al companiei.
El a precizat ca anul trecut vanzarile la extern au avut o cota de sub 7% din totalul celor realizate de companie. Armax Gaz a anuntat zilele trecute ca a achizitionat pachetul de cotrol al societatii Gazproiect din Brasov, companie specializata in proiectare, consultanta si inginerie pentru industria gazelor naturale, in schimbul a circa 0,63 milioane de euro (2,3 milioane de lei).
Armax Gaz a mai cumparat recent Felam Medias (FELA) (vechea fabrica de suruburi si piese de asamblare), societate aflata in dificultate. Conducerea Armax Gaz intentioneaza sa relanseze activitatea Felam si sa-i dubleze capacitatea de productie.
"Am cumparat fabrica pentru largirea gamei de produse a Armax, firma pe care o pregatesc pentru a face fata calitatii produselor de pe piata europeana", spune Vescan. Pentru acest an, compania si-a planificat investitii de circa 6 milioane de euro, destinate retehnologizarii activitatii, ridicarea nivelului de specializare a angajatilor si lansarea de noi produse.
Armax Gaz a demarat procedurile pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), conducerea companiei estimand ca operatiunea va avea loc cel mai devreme la sfarsitul lunii aprilie a anului curent.
"Deocamdata sa ajungem pe BVB si dupa aia vedem ce majorari de capital vom realiza. O estimare optimista privind listarea este in jurul Pastilor sau, daca nu, in vara. Daca anul trecut erau bani de nu aveai ce face cu ei, acum este lipsa mare de bani pe piata", considera Mircea Vescan.
Armax Gaz a strans anul trecut sume importante de pe Bursa, la ultima majorare actionarii societatii aducand in societate circa 10,8 mil. euro (37,9 mil. lei).
Dupa primele noua luni din 2007, compania afisa o cifra de afaceri in crestere cu 58%, pana la 31,1 mil. lei (9,4 mil. euro) si un profit brut de 5 mil. lei (1,5 mil. euro), cu 15% mai mare fata de aceeasi perioada din 2006. Ultima tranzactie cu actiunile Armax s-a realizat la pretul de 0,245 lei, capitalizarea companiei fiind de 39 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO