Burse - Fonduri mutuale

Astazi se decide soarta celui mai scump contract de administrare: 13 milioane de euro pe an

07.09.2009, 00:00 22

Actionarii decid astazi daca gigantul american Franklin Templeton va deveni administratorul Fondului Proprietatea (FP), mandatul primit de la Guvern de catre Ministerul Finantelor eliminand emotiile privind deznodamantul votului.

Dupa mai bine de an de la demararea procedurii de selectie, castigatorul selectiei, compania Franklin Templeton Investments, este foarte aproape de instalarea in biroul de administrator al Fondului Proprietatea.

Spre deosebire de luna iulie, cand a mai avut loc o Adunare Generala a Actionarilor anulata din cauza lipsei de cvorum, de data aceasta sansele sunt de partea castigatorului. Miercurea trecuta Guvernul a mandatat Ministerul Finantelor, care controleaza 66% din Fond, sa sustina la AGA de astazi incheierea contractului privind administrarea Fondului cu Franklin Templeton. "Acest mandat primit de Ministerul Finantelor inseamna un vot in favoarea contractului cu Templeton", spune Mircea Ursache, presedintele Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea.

Potrivit lui Ursache, absenta mandatului din partea Guvernului a fost motivul pentru care reprezentantul Ministerului Finantelor nu s-a prezentat la AGA din luna iulie, facand astfel imposibila acordarea mandatului de administrator lui Franklin Templeton.

Dupa ce va sustine contractul de administrare in cadrul AGA, Ministerul Finantelor trebuie sa prezinte Executivului, in decursul acestei saptamani, forma finala a contractului, spre aprobare.

O alta conditie necesara intrarii in atributiile de administrator este infiintarea unei sucursale locale de catre compania castigatoare a selectiei. In acest sens, la inceputul lunii august, Franklin Templeton si-a inregistrat sucursala in Romania, la Bucuresti.

Franklin Templeton va deveni administratorul Fondului Proprietatea dupa o asteptare de peste un an, preluand astfel gestiunea activelor de 11 mld. lei (2,6 mld. euro) si a participatiilor la unele dintre cele mai valoroase companii din sectorul energetic. Alaturi de acestea, Fondul dispune de lichiditati de peste 1 mld. lei (240 mil. euro), urmand sa mai incaseze peste 220 mil. euro din vanzarea catre CEZ a participatiilor detinute la fosta Electrica Oltenia. Pentru administrarea FP, Templeton va incasa un comision anual in valoare de 13 mil. euro.

Anvergura proiectului Fondul Proprietatea nu este doar de natura financiara. Odata instalat in biroul de administrator, Franklin Templeton nu trebuie sa ignore aspectele sociale si politice ale acestui proiect.

Administratorii de fonduri contactati de ZF sunt de parere ca de pe "lista lucrurilor de facut" nu ar trebui sa lipseasca intretinerea unor bune relatii cu factorii politici de decizie, dar si cu actionarii minoritari, care au asteptat mult timp pentru a intra in posesia despagubirilor. Persoanele ale caror proprietati au fost confiscate de regimul comunist au primit drept despagubire actiuni la FP, urmand ca actiunile sa fie valorificate prin listarea Fondului.

"Trebuie investit timp in relatia cu decidentii politici. Este evident ca atat timp cat statul roman va avea detineri la Fond, acesta va fi interesat sa isi mentina supravegherea asupra administratorului. Astfel este foarte important gradul de libertate pe care il va avea Templeton in luarea deciziilor", spune Dragos Neacsu, presedintele societatii de administrare Erste Asset Management. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO