Burse - Fonduri mutuale

Astazi se fac pariurile pentru prima zi de la Bursa din 2008

Astazi se fac pariurile pentru prima zi de la Bursa din 2008

Click pentru imaginea intreaga

21.12.2007, 18:20 12

Astazi este ultima zi de tranzactionare pe Bursa si, implicit, ultima zi in care investitorii pot cumpara actiuni pentru a beneficia de o eventuala crestere a pietei in prima sedinta din 2008.
Brokerii se asteapta in general ca Bursa sa repete in primele sedinte de anul viitor evolutia pozitiva din ultimii ani, in conditiile in care traditional in primele zile cumparatorii sunt mai prezenti in piata decat vanzatorii.
Istoricul ultimilor ani nu este insa relevant ca decizie de investitie, avand in vedere ca Bursa a avut adesea in ultimul an evolutii impredictibile, atingand maximele in vara, cand de obicei stagna, si corectandu-se in toamna, cand in alti ani crestea.
SIF-urile nu au mai repetat nici ele evolutia din anii precedenti, inregistrand o corectie puternica in perioada iulie-noiembrie, care le-a anulat aproape intreg castigul acumulat pana atunci, iar Petrom, cea mai mare companie de pe Bursa, a batut pasul pe loc.
Brokerii avertizeaza ca anul acesta evolutia Bursei in primele zile ale anului viitor ar fi influentata si de modul in care inchid anul bursele internationale, unde sentimentul favorabil de inceput de an nu mai este la fel de puternic ca in ultimii ani.
Totusi, brokerii spun ca scaderile inregistrate in ultimele sedinte, in special pe titlurile SIF, ar putea fi urmate de o revenire a pietei in prima sedinta din 2008, daca dispare presiunea puternica la vanzare din ultimele zile.
"Cred ca anul viitor va debuta in aceeasi nota pozitiva ca si ultimii ani. Ma astept la aprecieri intense in primele zile de tranzactionare, in conditiile in care presiunea la vanzare din ultimele zile ar trebui sa dispara. De obicei, in primele sedinte de tranzactionare ale anului nu prea sunt vanzatori in piata, aceasta fiind dominata de cumparatori", sustine Rares Nilas, directorul general al BT Securities.
Anul 2007 a debutat la Bursa cu o crestere de 5% pe BET in prima zi, in timp ce SIF-urile au castigat in medie 8,6%.
In 2006, cresterile din prima zi au fost de 3,5% pe BET si 6,1% pe BET-FI, iar in 2005, Bursa a debutat cu avansuri de 6% pe BET si 10% pe BET-FI. "Cred ca Bursa va repeta tiparul anilor trecuti si va incepe in crestere. Ma astept la un castig de circa 10% in prima luna", a declarat Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
In ultimii cinci ani, cresterea medie a indicelui BET a fost de 9,1% in prima saptamana si de 15,6% in prima luna. Astfel cresterea medie din luna ianuarie a reprezentat circa o treime din cresterea medie anuala in perioada 2003-2007.
In luna ianuarie a acestui an, indicele BET a castigat 8,8%, iar de la inceputul anului pana in prezent cresterea indicelui a fost de circa 18%.
"Cifrele din anii trecuti sunt interesante, dar eu nu mi-as baga toti banii pe Bursa astazi sperand sa scot in primele zile de anul viitor dobanda de la banca pe un an. Cred ca anul viitor Bursa va avea o evolutie agitata, cu volatilitate ridicata, ceea ce implicit o va face mai putin predictibila", sustine Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.
Ultimul an a adus multe surprize pe Bursa. Ce va fi la anul?
"Cred ca evolutia Bursei la inceputul anului viitor depinde de ce se intampla pe bursele externe la sfarsit de an, avand in vedere ca pe aceste piete tranzactionarea se inchide mai tarziu decat la noi. Fata de alti ani, acum suntem influentati de ceea ce se intapla pe pietele internationale, iar sentimentul de pe aceste piete nu e cel favorabil specific ultimilor ani", a explicat Daniel Pocorea, directorul general adjunct al BRD Securities.
Pentru anul viitor, majoritatea brokerilor se asteapta la un numar mai mare de oferte publice initiale (IPO) pe Bursa, care ar putea atrage un numar mai mare de investitori pe piata.
Cresterea influentei pietelor externe asupra Bursei de la Bucuresti este o alta tendinta anticipata de brokeri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO