Burse - Fonduri mutuale

Atlas Gip o ia pe urmele Prospectiuni

22.06.2007, 19:07 31

Actiunile companiei de servicii in domeniul petrolului si gazelor Altas Gip (ATGJ) din Ploiesti s-au apreciat de circa patru ori numai de la inceputul acestei luni, valoarea companiei pe bursa fiind de 21 mil. euro.
In ultimele zile, interesul pentru aceste titluri s-a manifestat si la nivelul lichiditatii din piata, trasferurile realizate ieri cu actiuni Atlas Gip reprezentand peste 1% din capitalul social.
Compania este controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender prin intermediul Tender SA, care detine si Prospectiuni Bucuresti, cele doua companii desfasurand de altfel activitati similare, Altas Gip realizand prospectiuni prin foraj (carotaj), fiind lider pe piata romaneasca in acest domeniu.
Prospectiuni Bucuresti a devenit intr-o perioada foarte scurta dintr-o societate aproape necunoscuta o "vedeta" a pietei RASDAQ, cu o capitalizare de peste 200 mil. euro, care o plaseaza pe locul doi in topul celor mai mari companii listate pe aceasta piata.
Transformarea a venit ca efect al deschiderii companiei fata de piata, Tender recurgand la vanzari de pachete pentru a crea lichiditate pe bursa, precum si atragerea investitorilor prin acordarea de actiuni gratuite intr-un raport considerabil.
Unul dintre factorii care au propulsat actiunile Atlas Gip pe bursa au fost rezultatele foarte bune inregistrate de companie in ultima perioada.
Astfel, Atlas Gip a obtinut in primele trei luni un profit net de aproape 2 mil. euro (6,6 mil. lei), de peste patru ori mai ridicat decat tot profitul realizat anul trecut si in crestere de sapte ori fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Castigul realizat de companie in primul trimestru a fost realizat aproape integral din activitatea de exploatare, respectiv pe seama productiei vandute.
Afacerile Atlas Gip s-au majorat in aceeasi perioada cu 48%, pana la 7,2 mil. euro (24,5 mil. lei), ca urmare a cresterii volumului de servicii din partea principalilor beneficiari Petrom si Romgaz.
Anul trecut, companiei a inregistrat afaceri de 20 mil. euro (70,2 mil. lei), in scadere cu circa 9%, iar profitul s-a diminuat de peste cinci ori, la 0,4 mil. euro (1,4 mil. lei). Profitul realizat anul trecut a fost repartizat in contul surselor proprii de finantare, la fel ca in anii precedenti.
Pentru acest an, compania de servicii de foraj si-a bugetat un profit net de 5,1 mil. euro (17,64 mil. lei), de circa 12 ori mai ridicat decat cel obtinut anul trecut, potrivit reprezentantilor companiei.
Acestia previzioneaza pentru 2007 o cifra de afaceri in crestere cu 47%, de 29,4 mil. euro (100 mil. lei).
Pentru acest an, compania are un plan de investitii de 4 mil. euro, destinat achizitionarii de echipamente de investigare.
Principalii clienti ai Atlas Gip sunt Petrom si Romgaz, care au fiecare o pondere de circa 45% in afacerile companiei, iar pe plan extern desfasoara activitati cu precadere pe piata din Kazahstan.
Actiunile Atlas Gip s-au apreciat ieri cu peste 15%, inchizand sedinta la un pret de 81 lei/actiune.
Societatea este controlata de Tender SA, care detine aproape 70% din actiuni, care a preluat pachetul de actiuni de la stat in anul 2000, pentru suma de 0,4 mil. euro (0,8 mil. lei). Un alt actionar important este SIF Muntenia, cu o participatie de circa 14,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO