Burse - Fonduri mutuale

Atmosfera de vacanta la Bursa

27.07.2005, 19:30 10

Corectiile s-au extins ieri in piata, majoritatea titlurilor cu o lichiditate ridicata inregistrand scaderi, iar evolutia Bursei pare sa intre pe un fagas normal pentru aceasta perioada, cand investitorii si brokerii intra de obicei in vacanta.

Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai mari zece companii de la Bursa, a pierdut ieri 0,6% datorita, in primul rand, scaderilor inregistrate de titlurile companiilor petroliere. Valoarea tran-zactiilor, desi a mai crescut fata de sedinta de luni, s-a mentinut mult sub media saptamanii trecute, fiind de 12 milioane de lei (3,4 milioane de euro).

"Perioada de vacanta incepe sa-si faca simtita prezenta si la Bursa, acesta fiind unul din motivele scaderilor din ultimele doua zile. In mod normal exista un flux de ordine de cumparare si un flux de ordine de vanzare, iar, o data cu diminuarea ordinelor de cumparare din partea investitorilor straini, investitorii autohtoni si-au redus si ei activitatea, iar volumul de tranzactii a scazut. Asadar, nu exista motive obiective pentru evolutia cotatiilor, aceasta fiind legata de reducerea volumelor tranzactionate. In perioada urmatoare este de asteptat o evolutie asemanatoare a pietei, in conditiile in care multi dintre investitori sau brokeri sunt in vacanta", a explicat Valerian Ionescu, directorul de operatiuni al CA IB Securities, societatea de brokeraj a HVB Bank.

O data cu incetarea achizitiilor realizate de fondurile de investitii straine, actiunile Petrom au intrat pe o panta usor descendenta. In sedinta de ieri, titlurile companiei petroliere au mai pierdut 1,9% si au inchis la cotatia de 0,461 lei/actiune. In ultimele patru sedinte de tranzactionare actiunile Petrom s-au depreciat cu circa 4%. Totusi, cursul acestor titluri ar putea urca peste nivelul de 0,5 lei/actiune in luna urmatoare, compania asteptand rezultate foarte bune pe primul semestru.

Actiunile Rompetrol Rafinare au inregistrat la randul lor o scadere de 1,3%, inchizand sedinta de ieri la 0,0974 lei/actiune. In acest caz, scaderea a venit pe finalul sedintei, dupa ce in prima jumatate a zilei cursul a atins un nivel maxim de 0,0994 lei/actiune. Lichiditatea titlurilor Petromidia s-a mentinut la un nivel ri-dicat, in conditiile unor transferuri de peste 1,6 milioane de lei (450.000 de euro).

Printre titlurile care au inregistrat ieri cresteri se numara cele ale Bancii Transilvania, care au atins in final cotatia de 0,85 lei/actiune, in urcare cu 1,2% fata de luni. Actiunile bancii au realizat cel mai mare rulaj al zilei, facand obiectul unor tranzactii in valoare totala de aproape 3,3 milioane de lei (925.000 de euro).

In cazul SIF-urilor, corectiile s-au mai accentuat comparativ cu sedinta de luni, indicele BET-FI pierzand ieri 2%. Cele mai importante scaderi le-au inregistrat titlurile SIF Banat-Crisana (-2,9%) si cele ale SIF Muntenia

(-2,5%). Cele mai multe tranzactii s-au realizat cu actiunile SIF Moldova, cu un rulaj de peste un milion de lei (282.000 de euro). Cu titlurile SIF Moldova s-au derulat ieri si doua tranzactii speciale in valoare de 643.000 de lei (180.000 de euro), la pretul de 1,16 lei/actiune, sub cel din piata.

Si titlurile SIF Transilvania au facut obiectul unei tranzactii speciale la pretul de 1,3 lei/actiune, mult sub cel din piata, de 1,56 lei/actiune.



Piata RASDAQ

Titlurile operatorului portuar Socep Constanta au revenit in atentia investitorilor, dupa o perioada de evolutii mai modeste, realizand ieri un rulaj de 290.000 de lei (82.000 de euro).

Prin tranzactiile realizate ieri s-au transferat peste un milion de actiuni reprezentand 0,3% din capitalul social al operatorului portuar. Transferurile s-au realizat la preturi cuprinse intre 0,26 lei/actiune si 0,28 lei/actiune. Ultima cotatie a fost de 0,27 lei/actiune, inregistrandu-se astfel o crestere de 3,4%.

Conform surselor din piata, aceasta evolutie a fost sustinuta de un ordin de cumparare mai important, pentru 880.000 de actiuni, la pretul maxim de 0,28 lei/actiune.

Actiunile Socep Constanta sunt unele dintre cele mai atractive de pe RASDAQ, fapt dovedit si de intrarea mai multor fonduri de investitii in actionariatul societatii de la inceputul lui 2005. Cei mai importanti investitori sunt Trigon Teise Laine Fund, care detine 5,7% din actiunile Socep, Romanian Reconstruction Limited, inregistrat in Cipru, cu 5,2% din actiuni si SIF Oltenia, care detine 7,55% din actiuni, conform ultimelor raportari disponibile.

Tranzactii mai semnificative s-au realizat ieri si cu actiunile producatorului de confectii Braiconf Braila, care au realizat un rulaj de 25.000 de lei (7.000 de euro). Pretul de tranzactionare a oscilat in acest caz intre un minim de 0,89 lei/ actiune si un maxim de 0,905 lei/actiune, inchizand sedinta la nivelul de 0,895 lei/actiune, in scadere cu 0,6%.

Dintre emitentii listati la categoria de baza, cele mai tranzactionate au fost titlurile producatorului de medicamente Biofarm Bucuresti, care au facut obiectul unor transferuri in valoare de aproape 65.000 de lei (18.000 de euro).

Efectul rezultatelor financiare foarte bune raportate de compania bucuresteana pe primul semestru pare sa fi trecut, iar cotatia actiunilor Biofarm a inregistrat scaderi usoare in ultimele sedinte.

Ieri, titlurile producatorului de medicamente s-au tranzactionat in intervalul de pret 0,35 lei/actiune - 0,36 lei/actiune, inregistrand o coborare de 1,5% la nivelul cotatiei medii.

Printre emitentii mai tranzactionati s-a numarat si producatorul de ulei Argus Constanta, cu transferuri in valoare de 43.000 de lei (12.000 de euro). Desi au inchis sedinta la pretul maxim al zilei, de 3,52 lei/actiune, titlurile Argus au pierdut ieri 2,2%.

Actiunile producatorului de sticla Stirom Bucuresti au castigat ieri 24,4%, inchizand la cotatia de 16,8 lei/actiune. Evolutia spectaculoasa se datoreaza anuntului grupului grec Yioula Glassworks care intentioneaza sa investeasca 50 de milioane de euro la Stirom in urmatorii doi ani. andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO