Burse - Fonduri mutuale

Au venit si primele scaderi

08.07.2004, 00:00 12

Investitorii au inceput sa-si marcheze profitul dupa castigurile importante din ultimele saptamani, majoritatea companiilor tranzactionate ieri inregistrand pierderi la nivelul preturilor de inchidere.
Asa cum cresterea din ultimele sedinte a avut in prim - plan actiunile Amonil, si scaderea de ieri de la Bursa a avut "in prima linie" titlurile producatorului de ingrasaminte chimice. Actiunile Amonil au fost cotate la inchidere la pretul de 363 lei/actiune, in scadere cu peste 9% fata de cotatia precedenta.  Totusi, spre deosebire de alte companii, care au intrat pe un trend descendent imediat dupa deschidere, actiunile Amonil au fost tranzactionate ieri pentru aproape o jumatate de ora de la inceperea sedintei la maximul posibil al zilei de 460 lei/actiune. Ulterior, vanzatorii au inceput sa fie mult mai activi, pretul coborand foarte repede pana la nivelul minim de 350 lei/actiune. De remarcat in evolutia actiunilor Amonil de ieri este faptul ca in conditiile  presiunii la vanzare au aparut totusi si cumparatori dispusi sa cumpere, tranzactiile cu aceste actiuni insumand 9 miliarde lei, pe fondul unei lichiditati excelente, un volum de peste 21 milioane actiuni fiind trasnferat ieri. Potrivit brokerilor, interesul mai ridicat  al investitorilor pentru actiunile Amonil s-ar datora si valorii ridicate a activului comparativ cu pretul de pe piata. Amonil are un activ de aproximativ 700 lei/actiune.
Pe fondul scaderii generalizate au inregistrat pierderi de 1- 2% si actiunile unora din  companiilor "mari" de la Bursa. Cele mai tranzactionate actiuni ieri au fost cele ale SIF Oltenia, transferurile cu aceste titluri insumand 14,1 miliarde lei. Actiunile SIF Oltenia au fost cotate la inchidere la pretul de 7.200 lei/actiune, in scadere cu 0,7%.  Din grupul SIF - urilor, singurele care au crescut au fost actiunile SIF Moldova si SIF Transilvania. Cotatia SIF Moldova s-a apropiat la 50 lei de maximul istoric de 6.400 lei/actiune, in timp ce titlurile SIF Transilvania au reatins pentru a doua sedinta consectiv maximul istoric de 8.300 lei/actiune.  Operatiunile cu actiunile SIF Moldova au totalizat 11,5 miliarde lei, transferurile cu actiuni SIF Transilvania fiind de 7,2 miliarde lei.
Actiunile Bancii Transilvania au pierdut ieri  2,1%, ultima tranzactie perfectandu-se la pretul de 6.950 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 12,8 miliarde lei.
Castigatoarele zilei au fost actiunile Bancii Carpatica, care au urcat cu 6%, ultimul pret al sedintei fiind 8.800 lei/actiune. Cresterea de ieri a venit pe fondul anuntului bancii, conform caruia fiecare actioanr inregistrat la data de 13 august va primi in mod gratuit 26,2 actiuni noi la fiecare 100 actiuni detinute. Oferirea de actiuni gratuite este rezultatul operatiunii de majorare a capitalului social cu peste 190 miliarde lei, reprezentand rezerve din profitul net si prime legate de capital. Acest anunt a determinat intrarea actiunilor bancii din nou in atentia investitorilor, tranzactiile cu aceste titluri depasind  9 miliarde lei.



Piata Rasdaq
Actiunile producatorului de ulei Unirea Iasi au inregistrat ieri o apreciere medie de 5,8%, pretul maxim atins pe parcursul zilei fiind de 1.250 lei/actiune
Ieri s-au transferat pachete mai mari de actiuni Unirea, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri fiind de 563 miliaone lei. Actionarul majoritar al Unirea, cu o participatie de 80%, este compania Cereol Holding BV.
Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost cele ale producatorului de lactate Prodlacta Brasov. Titlurile Prodlacta au alternat sedintele de scadere si crestere de la inceputul saptamaniii, ieri inregistrand o pierdere usoara de 0,39%. Pretul minim atins pe parcursul zilei a fost de 20.000 lei/actiune, la acest pret perfectandu-se si ultima tranzactie a zilei. Valoarea tranzactiilor a fost de 654 milioane lei.
Actiunile producatorului d eulei Argus Constanta au castigat ieri, in medie, 1,4%, pretul osciland la fel ca si in sedinta precedenta in intervalul 23.000 - 23.500 lei/actiune. Cele mai multe din tranzactii  s-au facut totusi mai aproape de pretul maxim, determinand si aprecierea de pret. Operatiunile au insumat 427 milioane lei. Cel mai important actionar al companiei este Vasile Leu, presedintele consiliului de administratie, care detine 11% din numarul total de actiuni.
Actiunile companiei Uzinexport Bucuresti continua sa inregistreze o lichiditate redusa, pachetul total de actiuni transferat ieri fiind de aproximativ 32 mii actiuni. Vanzatorii au fost ieri mai activi, pretul coborand sub pragul de 12.000 lei/actiune,  actiunile Uzinexport pierzand 1%, la nivelul pretului mediu. Transferurile au totalizat 384 milioane lei. Cel mai important cumparator de actiuni Uzinexport de la inceputul anului a fost fondul de investitii Hyposwiss, care detine 8,8% din actiuni.
Ieri s-a derulat o singura tranzactie cu actiunile producatorului de articole de imbracaminte Braiconf Braila, dar in conditiile in care tranzactiile cu actiunile companiilor listate a Categoria I au fost extrem de reduse, aceasta tranzactie a fost suficienta pentru ca Braiconf sa ocupe primul loc intre cele mai tranzactioante companii la Categoria I.  Transferul s-a perfectat la pretul de 48.000 lei/actiune, in usoara crestere fata de cotatia medie precedenta. Valoarea operatiunii a fost de 153 milioane lei.
Valoarea totala a tranzactiilor derulate La Bursa Electronica RASDAQ a fost de 4,3 miliarde lei. Indicii care urmareasc companiile listate pe aceasta piata organizata de capital au avut evolutii de sens contrar. Astfel indicele RASDAQ - C, care urmareste toate companiile, a scazut cu 0,2%,   in timp ce RAQ - I, indicele care urmareste companiile listate la Categoria I, a urcat cu 1,7%. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO