Burse - Fonduri mutuale

Aveaţi acţiuni la Armătura Cluj? S-ar putea să nu mai aveţi! Acţionarii austrieci i-au scos din companie pe minoritari fără să le plătească nimic

Aveaţi acţiuni la Armătura Cluj? S-ar putea să nu mai...

Autor: Andrei Chirileasa

28.04.2013, 18:43 2462

Acţionarii austrieci ai producătorului de robinete Armătura Cluj-Napoca (simbol bursier ARM) au reuşit din doar trei mişcări să facă ceea ce nu a mai reuşit nimeni până acum pe bursă: să-i scoată din companie pe acţionarii minoritari fără să le plătească nimic.

Cum? Foarte simplu. Mai întâi austriecii au aprobat în AGA reducerea capitalului social de la 4 milioane de lei la ZERO şi anularea tuturor acţiunilor existente, apoi le-au cerut acţionarilor să vină din nou cu bani în companie în vederea majorării capitalului de la zero înapoi la 4 milioane de lei.

Cei care au subscris în această majorare de capital, cu bani noi aduşi de acasă, au rămas acţionari, însă foarte probabil sunt mulţi acţionari care nu au participat la această operaţiune şi au rămas pe afară, adică nu vor mai avea acţiuni la Armătura.

Conform raportărilor transmise Bursei de Valori Bucureşti (BVB), hotărârile de reducere şi majorare a capitalului social al Armătura au fost luate în adunarea generală extraordinară a acţionarilor (AGEA) din 7 martie, iar pe 22 martie deja capitalul social a fost redus.

Acţionarii aveau posibilitatea să-şi vândă acţiunile pe bursă doar până la 20 martie. Cine avea 1.000 de acţiuni şi le-ar fi vândut ar fi încasat peste 100 de lei, deoarece preţul era de peste 0,1 lei/acţiune.

Cei care au rămas acţionari la data de 22 martie au avut la dispoziţie o lună (25 martie – 24 aprilie) pentru a subscrie acţiuni ca să rămână în companie. Astfel, cine avea 1.000 de acţiuni la 22 martie avea dreptul să subscrie 1.000 de acţiuni în majorarea de capital, respectiv să vină în companie cu 100 de lei.

La prima etapă a majorării de capital au participat însă doar 33 de acţionari, care au subscris 74% din acţiunile oferite în majorarea de capital. În afară de acţionarul austriac Herz Armaturen, care deţinea 33% din companie, şi de firma Tridelta Heal Beteilgungsgesellschaft, care deţinea 16,7% din acţiuni, probabil că au mai participat la majorare Swiss Capital, care deţinea 10,5% din companie, fondul de investiţii Broadhurst, care avea o participaţie de circa 6%, şi alţi câţiva acţionari mai mari. Restul au rămas pe afară.

Şi mai interesant, în etapa a doua a majorării, care a început pe data de 25 aprilie, cele 10,4 milioane de acţiuni rămase nesubscrise, au fost scoase la vânzare după metoda primul venit-primul servit. Astfel, primul acţionar care a mers cu banii (circa 1,04 mil. lei) a putut lua toate acţiunile rămase, iar cel mai probabil acesta a fost acţionarul majoritar.

Noua structură a acţionariatului nu a fost publicată şi nici nu se ştie exact câţi acţionari au rămas pe-afară în urma acestor operaţiuni. Potrivit informaţiilor, însă, acţionari care deţineau 25% din companie şi-au pierdut banii. La 19 martie 2013, 25% din Armătura valorau pe bursă 1,1 mil. lei, deci acestea ar fi pierderile cumulate ale celor care au rămas pe-afară.

Armătura a avut anul trecut afaceri de 19,64 mil. lei şi pierderi de 3,94 mil. lei. Pentru acest an, compania şi-a bugetat afaceri de 24 mil. lei şi pierderi de 121.000 de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO