Burse - Fonduri mutuale

Averea fondurilor mutuale va sari de pragul de 3 miliarde de lei anul acesta

Averea fondurilor mutuale va sari de pragul de 3 miliarde de lei anul acesta

Radu Hanga, directorul general al societatii de administrare BT Asset Management

09.11.2009, 23:10 27

Activele nete ale fondurilor mutuale vor depasi pragul de treimiliarde de lei anul acesta, sustinute in principal de intrarile debani in fondurile cu grad redus de risc.

Fondurile mutuale au incheiat luna trecuta cu active nete invaloare de 2,75 miliarde de lei, mai mult cu aproape 200% fata denivelul raportat la finele anului trecut, potrivit raportului lunaremis de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Cresterea fara precedent s-a datorat in principal intrarilornete inregistrate de fondurile monetare si de obligatiuni,plasamente putin riscante, care doar in luna octombrie au atraspeste 250 milioane de lei de la investitori.

Raportata la numarul de clienti, industria fondurilor a crescutcu 65%, pana la peste 150.300 de investitori. Aproape jumatatedintre acestia investesc in fondurile monetare, o treime in fonduridiversificate si mai putin de o zecime in fondurile de actiuni.

"Fondurile monetare si cele de obligatiuni vor continua sa fiecele mai atractive pe finalul acestui an, putand urca activeletotale ale industriei peste pragul de trei miliarde de lei. Fata definalul anului trecut, cele trei miliarde de lei pot parea un volumurias, insa privind la stadiul de dezvoltare al altor piete dinregiune, suntem inca mici", a spus Radu Hanga, directorul generalal societatii de administrare BT Asset Management.

BCR Obligatiuni, fond administrat de Erste Asset Management, ainregistrat cele mai consistente intrari nete, de 151 milioane delei luna trecuta, urmat de fondul monetar Raiffeisen, administratde Raiffeisen Asset Management, cu 55,1 milioane de lei atrase dela investitori, si BCR Monetar cu intrari nete de 53,8 milioane delei.

La extrema opusa se situeaza fondul diversificat CarpaticaGlobal, administrat de Carpatica Asset Management, care ainregistrat retrageri nete de 30 milioane de lei in octombrie,urmat de fondurile monetare Bancpost Plus si Simfonia 1, cu iesirinete de 13 milioane de lei, respectiv 7 milioane de lei.

In ciuda sumelor mici atrase de la investitori de fondurile deactiuni, acestea au adus cele mai ridicate performante in ultimele12 luni, cu un maxim de 71,3% atins de Active Dinamic-fondadministrat de Swiss Capital. Un singur fond de actiuni din totalulde opt nu a reusit sa recupereze pierderile din 2008 si afiseazapierderi de pana la 7% pentru ultimele 12 luni.

"Va mai dura pana cand investitorii vor incepe sa isi asumeriscuri si astfel sa plaseze in fonduri diversificate si deactiuni", continua Hanga.

Aproape jumatate din activele industriei de 2,75 miliarde de leisunt administrate de societatea Erste Asset Management, urmata lamare distanta de Raiffeisen Asset Management cu o cota de piata de23% si de BRD Asset Management cu o cota de 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO