Burse - Fonduri mutuale

Averea investitorilor pe Bursa a crescut cu 4 mld. lei

03.02.2010, 23:06 16

Valoarea totala a portofoliilor detinute de investitori pe Bursas-a majorat cu 52%, pana la 11,5 mld. lei (2,74 mld. euro) anultrecut, in conditiile in care indicii Bursei de la Bucuresti auinregistrat cele mai mari cresteri din ultimii cinci ani.

Numarul de conturi deschise de investitori la firmele debrokeraj a urcat insa doar cu 1,7%, la aproape 95.000, potrivitdatelor furnizate de Fondul de Compensare a Investitorilor -institutie responsabila de despagubirea investitorilor in cazulunui faliment in randul societatilor de brokeraj.

"Anul trecut, valoarea totala a portofoliilor pe Bursa a crescutin mare parte datorita cresterii capitalizarii bursiere, dar sidatorita deschiderii de noi conturi la societatile de brokeraj", aspus Stefan Chirtu, directorul executiv al Fondului de Compensare aInvestitorilor.

Valoarea totala a acestor portofolii reprezinta valoareaactiunilor inregistrate in conturile deschise de investitori lasocietatile de brokeraj, banci sau societati de administrare ainvestitiilor, aceasta incluzand si plasamentele investitorilor ininstrumente futures pe Bursa din Sibiu, si chiar actiunilecumparate pe pietele externe prin intermediul firmelor locale debrokeraj.

Cea mai mare parte a portofoliilor consta insa in actiunilistate pe Bursa de Valori Bucuresti, a carei capitalizare acrescut anul trecut cu 60%, la 92 mld. lei (22 mld. euro),incluzand actiunile Erste Bank. In Polonia, capitalizarea Bursei seridica la 105 mld. euro.

Valoarea portofoliilor de la brokeri, care este de faptfree-float-ul Bursei, reprezinta doar 12% din capitalizare, restulfiind actiuni detinute de actionarii majoritari ai unor companiiprecum Petrom sau BRD sau actiuni detinute de "cuponari" in urmaprocesului de privatizare in masa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO