Burse - Fonduri mutuale

AZO si AMO au fost corectate cu 8% de speculatori

29.05.2008, 20:37 14

Actiunile producatorilor de ingrasaminte Azomures Targu-Mures (AZO) si Amonil Slobozia (AMO) au pierdut ieri circa 8% fiecare, dupa mai multe zile consecutive in care aceste titluri au sarit cu 15%, variatia maxima permisa pentru o zi de tranzactionare.
Cei doi emitenti au reusit totusi sa tina capul de afis pe Bursa, cu un numar impresionant de tranzactii, cele mai multe inregistrate intr-o singura zi de la listarea celor doua companii, volumele transferate in piata fiind de asemenea considerabile.
Actiunile Amonil au fost ieri de departe cele mai tranzactionate din piata, cu un rulaj de 3,2 mil. euro (11,8 mil. lei), prin care s-au transferat peste 140 mil. de titluri, reprezentand 12,6% din companie.
Tranzactiile cu actiuni Azomures s-au ridicat ieri la 1,6 mil. euro (5,7 mil. lei), volumul transferat ieri in piata ajungand la aproape 2% din capitalul societatii.
Lichidatul judiciar al Eurotrading Chemicals a fost principalul vanzator al titlurilor Amonil Slobozia in ultimele saptamani, volumul de actiuni cedat in piata fiind de circa 15% din capitalul societatii. Lichidatorul urmareste valorificarea unui pachet de 28,13% pe care Eurotrading Chemicals il detinea la producatorul de ingrasaminte, pachet pe care l-a scos ultima data la vanzare la inceputul lunii mai.
Analistii sunt de parere ca avansul semnificativ inregistrat de actiunile celor doi producatori de ingrasaminte le fac riscante din perspectiva faptului ca speculatorii vor incerca sa-si marcheze profitul substantial din ultimele saptamani.
"La rezultatele pe primul trimestru din 2008, indicatorii de evaluare ai actiunilor Azomures si Amonil arata foarte bine, recomanda intrarea la cumparare la orice pret posibil in acest moment in piata. Dar daca ne uitam la rapiditatea cu care au crescut, deja putem considera ca intram intr-o zona de risc ridicat. Fiecare noua zi in care pretul creste poate fi si ultima, iar intrarea la cumparare se aseamana cu o ruleta ruseasca unde in fiecare zi se mai adauga un cartus in incarcator. In asemenea situatii se recomanda marcarea de profituri de catre cei care au cumparat la timp actiuni, nefiind exclus sa asistam si la sedinte in care situatia se poate inversa radical, adica sa nu avem cumparatori in piata", spune Paul Brendea, seful departamentului de analiza din cadrul societatii de brokeraj Prime Transaction.
El mai spune ca tranzactiile mari realizate pe aceste titluri arata ca bani exista pe piata, dar ca acestia se activeaza in momente cand apar oportunitati de castig.
"In opinia noastra, acest 'rally' pe AZO si AMO se datoreaza in mare masura unor factori psihologici - investitorii erau nerabdatori sa vada cresteri dupa perioada lunga de scadere si stagnare si poate nejustificata daca este sa privim rezutatele economice raportate in ultima perioada. Orice rally are si riscurile lui, astfel ca speculatorii care s-au inghesuit sa cumpere in deschiderea sedintei, bazandu-se pe ulterioare cresteri cu 15%, au ramas cu actiunile. Facand o comparatie intre pretul de deschidere si cel de inchidere, diferenta este de 25,41%", spune Silviu Enache, presedintele KD Capital Management.
Analistii spun ca avansul preturilor la ingrasaminte si in al doilea trimestru vor sustine rezultatele companiilor din domeniu si in aceasta perioada, dar ca tendinta favorabila este una temporara ce s-ar putea intinde pe cateva trimestre.
"Evolutia pozitiva a rezultatului inregistrat de Azomures este explicata de evolutia ascendenta a preturilor internationale la ingrasaminte chimice. Acestea au crescut pe parcursul acestui an fata de aceeasi perioada din 2007 cu 84% (amoniac), 86% (uree), 260% (ingrasaminte pe baza de fosfati). Se mentin deci perspective favorabile pentru evolutia rezultatelor Azomures si in cel de-al doilea trimestru al anului", spune Andrei Radulescu, analist la societatea de brokeraj Target Capital. El a fixat un pret tinta pentru actiunile Azomures de 0,55 lei/actiune, nivel apropiat cu cel de inchidere din sedinta de ieri, de 0,54 lei/actiune.
"Cresterea pretului la uree in trimestrul al doilea din 2008 este explicata in principal de impunerea unei taxe de 135% la exporturile chineze. Consider ca titlurile Azomures nu mai prezinta acelasi potential de crestere cu cel inregistrat in ultima perioada, desi compania se mentine subevaluata in comparatie cu producatorii internationali de ingrasaminte chimice. Pretul tinta pentru Azomures pentru urmatoarele 12 luni este de 0,55 lei pe actiune", a precizat Andrei Radulescu.
Analistii spun ca pe viitor cel mai mult va conta cum vor evolua preturile la ingrasaminte si cele la gaze naturale, acestea din urma fiind strict legate de evolutia pretului petrolului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO