Burse - Fonduri mutuale

Azomures a luat 20 mil. dolari pe 50% din Depomures

08.10.2007, 19:07 72

Producatorul de ingrasaminte chimice Azomures Targu Mures (AZO) a incasat 20 mil. dolari (circa 14 mil. euro) din vanzarea pachetului de 50% din actiuni detinut la operatorul de inmagazinare a gazelor naturale Depomures din Targu Mures.
Tranzactia ar putea aduce Azomures pe profit la sfarsitul anului, dupa ce combinatul a inregistrat pierderi de 6,14 mil. lei (1,86 mil. euro) in primul semestru. Anul trecut, Azomures a raportat pierderi de 1 mil. lei (0,3 mil. euro).
Grupul energetic francez Gaz de France a finalizat achizitia pachetului majoritar de 59% din actiuni de la societatile Azomures (50%) si Infochem (9%). Restul capitalului Depomures este controlat de producatorul national de gaze Romgaz (40%) si de actionari minoritari (1%).
Depomures opereaza un depozit de gaze naturale intr-un zacamant vechi, epuizat. Depozitul are o capacitate de 300 de milioane de metri cubi. Societatea estimeaza o crestere a acestei capacitati la 600 de milioane de metri cubi.
Achizitia pachetului majoritar la Depomures este a doua tranzactie de acest tip derulata de Gaz de France in Romania, in acest an, dupa preluarea in luna februarie a 65% din capitalul Amgaz, al treilea operator roman de inmagazinare cu o capacitate de 40 de milioane de metri cubi.
"Aceasta noua tranzactie da oportunitatea grupului Gaz de France de a fi primul investitor privat de pe piata de inmagazinare, in afara de societatea nationala de gaze naturale Romgaz", spun reprezentantii Gaz de France. Potrivit sursei citate, grupul doreste sa realizeze proiecte de dezvoltare a capacitatilor de inmagazinare la societatile Depomures si Amgaz. Suma totala a investitiilor pe care Gaz de France o va investi pentru marirea capacitatilor de productie este estimata la 130 mil. euro.
Gaz de France a preluat de la statul roman participatia majoritara la Distrigaz Sud in anul 2005. Grupul francez este prezent pe piata romaneasca, pe langa Distrigaz Sud, Depomures si Amgaz, si prin intermediul firmelor Vital Gaz si Gena Rom Gestiune Energetica.
Azomures, producatorul de ingrasaminte chimice din Targu Mures, si-a bugetat pentru acest an un profit net de 1,5 mil. euro, dupa ce anul trecut compania a inregistrat o pierdere de aproape 0,3 mil. euro. Azomures anticipeaza ca veniturile totale se vor majora cu 6,2% pana la 227,3 mil. euro.
Compania este controlata de Transworld Fertilizers Holding inregistrata in Luxemburg, cu circa 56% din actiuni. Alti actionari importanti sunt fondurile de investitii Broadhurst si Lindsell, administrate de New Century Holdings, care detin impreuna un pachet de 20,7% din actiuni.
Actiunile Azomures au inchis ultima sedinta de la Bursa la pretul de 0,192 lei/actiune, capitalizarea companiei fiind de 30 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO