Burse - Fonduri mutuale

Banca Carpatica mai cere acţionarilor 15 mil. euro la capital

31.08.2010, 23:40 27

Banca Comercială Carpatica (simbol bursier BCC), controlată deomul de faceri sibian Ilie Carabulea, a propus acţionarilormajorarea capitalului social cu 63,5 mil. lei (14,9 mil. euro) prinaport de numerar până la 342,4 mil. lei (80,5 mil. euro), pentru orezistenţă mai bună în faţa şocurilor macroeconomice.

"Majorarea de capital este menită să susţină activitatea bănciiîn continuare şi să asigure un indicator de solvabilitateconfortabil. Carpatica, asemeni restului băncilor din sistem,trebuie să facă faţă unui cost al riscului de credit ridicat", aspus Nicolae Surdu, directorul general al Băncii ComercialeCarpatica. Dacă va fi aprobată în cadrul AGA din 9 octombrie,aceasta va fi a doua majorare de capital derulată de bancă în acestan, după ce în primăvară a strâns de la acţionari 50,8 mil. lei încadrul unei majorări de capital în valoare de 62,2 mil. lei. Laînceputul anului, banca a propus o majorare record a capitalului învaloare de 103,4 mil. lei, însă acţionarii au aprobat doar 60% dinvaloarea propusă.

Ilie Carabulea, cel mai mare acţionar care controlează 37,9% dincapitalul instituţiei de credit, ar trebui să contribuie cu 24 mil.lei la majorare.

Carpatica a încheiat primul semestru cu un profit din exploatarede 40,2 mil. lei, însă costul riscului de credit i-a adus pierderide 100 mil. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels