Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania a fost peste piata

15.09.2005, 19:18 12

Actiunile Bancii Transilvania au inregistrat ieri o crestere de peste 3%, peste cea a pietei. Lichiditatea titlurilor bancii a fost in usoara crestere fata de sedinta precedenta, cu aceste actiuni deruland-se tranzactii de 2,8 milioane de lei (0,8 mil. euro).

Azi urmeaza sa se semneze subscrierea de catre IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale, a celei mai mari parti din emisiunea de obligatiuni de 25 milioane de dolari (peste 20 milioane de euro). Titlurile emise de banca urmeaza sa fie primele obligatiuni convertibile in actiuni vandute de o societate prin oferta publica, dar si prima emisiune emisa in valuta pe piata interna.

IFC va cumpara obligatiuni convertibile in actiuni emise de banca in valoare de 20 milioane de dolari. Celelalte obligatiuni in valoare de 5 milioane de dolari urmeaza sa fie oferite actionarilor bancii in virtutea dreptului de preemtiune, titlurile nesubscrise de acestia urmand sa faca obiectul unei oferte publice.

Bursa per ansamblu a inregistrat ieri o noua zi de crestere, lichiditatea mentinandu-se in continuare la un nivel destul de bun, chiar daca in usoara scadere fata de sedinta precedenta. Valoarea tranzactiilor derulate pe Bursa a depasit din nou 11 milioane de euro, situandu-se la un nivel similar rulajului mediu inregistrat pe piata la inceputul anului.

Brokerii spun ca totusi evolutia ascendenta a pietei din aceasta perioada este bazata de aceasta data pe datele financiare venite din partea companiilor si mai putin pe speculatii.

"Majoritatea brokerilor au declarat ca incepand cu luna septembrie va incepe cresterea pentru piata. Important este ca de aceasta data, cresterea nu este bazata pe speculatii, asa cum s-a intamplat la inceputul anului, ci este bazata pe rezultatele semestriale foarte bune venite din partea companiilor. In opinia mea, foarte multe companii sunt subevaluate in prezent raportat la rezultatele obtinute de acestea", a comentat Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities.

"Faptul ca pe piata nu avem totusi o lichiditate foarte mare inseamna ca fondurile de investitii straine nu au intrat inca cu motoarele turate la maximum", a adaugat Simionescu. El a mai spus ca in aceasta perioada investitorii locali si-au facut mai bine simtita prezenta pe piata, avand astfel o contributie substantiala la cresterea lichiditatii.

"Din cate stiu eu, pe piata de capital din Romania se pregatesc sa intre mai multe fonduri de investitii straine noi, unele din Cehia. Interesul in crestere al strainilor este determinat in principal de intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, de rezultatele foarte bune ale companiilor si de increderea ca pentru urmatorii 2-3 ani, bursa de la noi va aduce randamente mult mai bune decat cele aduse de pietele din Vest", spune Adrian Simionescu.

Cele mai tranzactionate actiuni ieri au fost cele ale BRD, cu un rulaj de 11,1 milioane de lei (3,2 milioane de euro).

Din aceasta suma, cea mai mare parte reprezinta contravaloarea tranzactiilor speciale realizate cu titlurile BRD. Cele doua operatiuni de acest gen s-au perfectat la 12 lei/actiune, in timp ce in piata inchiderea s-a facut la 12,1 lei/actiune, mai sus cu 0,8%.

Indicii BEt si BET - FI au urcat ieri cu peste 1%.



Piata RASDAQ

Lichiditate foarte buna pe Rasdaq, valoarea tranzactiilor comune depasind 4,5 milioane de lei (1,3 milioane de euro), peste jumatate din rulajul pietei fiind realizat de actiunile companiei Biofarm Bucuresti.

Prin cele 163 de tranzactii comune derulate ieri cu titluri Biofarm, in valoare totala de 2,9 milioane de lei (822.000 de euro), s-au transferat un numar de 8,55 milioane de actiuni, adica aproximativ 2,4% din capitalul social al producatorului bucurestean de medicamente.

Presiunea la cumparare a facut ca pretul titlurilor Biofarm sa creasca treptat pe parcursul sedintei de la 0,33 lei/actiune pana la un maxim de 0,36 lei/actiune, depasind astfel pentru prima data in aceasta luna pragul de 0,34 lei/actiune. Cu actiuni Biofarm s-a derulat ieri si o tranzactie speciala in urma careia si-au schimbat proprietarul un numar de 9,46 de milioane de titluri, reprezentand peste 2,6% din capitalul social al companiei. Transferul, in valoare de peste 2,9 milioane de lei (838.000 de euro) s-a realizat la un pret de 0,31 lei/actiune. In aceste conditii pretul de referinta s-a stabilit la un nivel de 0,3365 lei/actiune, mai mic cu 0,76% fata de sedinta anterioara.

La Categoria I cel mai tranzactionat emitent a fost operatorul portuar Socep Constanta, cu un rulaj de 270.000 de lei (77.000 de euro). Aparitia in piata a unor ordine mai importante de cumparare a determinat cresterea cotatiei titlurilor Socep pana la un maxim de 0,238 lei/actiune. La acest nivel, cu 6,25% mai mare decat in sedinta precedenta, s-a realizat si ultimul transfer al zilei.

Operatorul portuar Romportmet Galati continua sa fie cel mai interesant emitent listat la Categoria a II-a. Intervalul de oscilatie a fost foarte restrans, majoritatea tranzactiilor realizandu-se la un pret de 6 lei/actiune. Maximul zilei a fost de 6,05 lei/actiune, valoarea totala a tranzactiilor cu titluri Romportmet depasind 53.000 de lei (15.000 de euro).

In atentia investitorilor au revenit ieri si actiunile companiei Mittal Steel Roman (Ispat Petrotub), realizand un rulaj de 63.000 de lei (18.000 de euro). Pe parcursul sedintei cotatia titlurilor Mittal Steel a oscilat intre 4,1 lei/actiune si 4,35 lei/actiune. Producatorul de tuburi din fonta si otel are un capital social de 36,1 milioane de lei (10,3 milioane de euro), valoarea nominala a unei actiuni fiind de 2,5 lei. Titlurile Mittal Steel au inchis sedinta de ieri la un pret de 4,3 lei/actiune, cu 0,23% mai mare decat in ziua anterioara. La acest nivel capitalizarea bursiera a companiei este de 62,1 mil. lei (17,8 milioane de euro).

In conditiile lichiditatii record pentru aceasta perioada, toti indicii pietei au avut cresteri importante. Cel mai mult s-a apreciat indicele RAQ - II, care urmareste evolutia titlurilor de la Categoria a II-a, acesta castigand 4,2%. Indicele RAO - I a crescut cu 1,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO