Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania a pierdut 58% la revenirea pe Bursa

Banca Transilvania a pierdut 58% la revenirea pe Bursa
07.01.2009, 19:13 277

Actiunile Bancii Transilvania (simbol bursier TLV) s-au prabusit cu 58% fata de nivelul de referinta, odata cu revenirea la tranzactionare, dupa patru luni in care au fost suspendate pentru derularea unei operatiuni de consolidare a valorii nominale.

In aceasta perioada, cu ajutorul principalilor parteneri, IFC si BERD, dar si al Bancii Nationale, Transilvania a facut fata unui atac speculativ in luna octombrie, pe fondul panicii din sistemul bancar legata de criza de lichiditati. Banca a reusit sa obtina finantari de la IFC si BERD in valoare totala de 200 mil. euro.
La finalul anului trecut reprezentantii bancii au anuntat o franare puternica a creditarii si constituirea in trimestrul IV a unui provizion care va anula cea mai mare parte a profitului din acest interval. Asta dupa ce Transilvania a raportat in primele noua luni din 2008 un profit net record de 108 mil. euro, o parte semnificativa provenind din vanzarea actiunilor detinute la Asiban.
Titlurile TLV au intrat ieri la tranzactionare la un pret de 1,29 lei, insa pana in finalul sedintei au cazut la 1,1 lei, pe fondul vanzarilor masive. Pretul de referinta, calculat pe baza cotatiei din 12 septembrie 2008, era de 2,62 lei/actiune (pret consolidat). Transilvania si-a consolidat valoarea nominala a actiunilor de la 0,1 lei la 1 leu, concomitent cu reducerea de zece ori a numarului de actiuni, capitalul social ramanand neschimbat.
Operatiunea a fost aprobata de actionari la inceputul lunii septembrie, prin aceasta conducerea urmarind si stabilizarea cursului actiunilor, dupa ce acestea au pierdut circa 50% din valoare in perioada in care s-au tranzactionat din 2008 (1 ian. - 12 sept.). Cu toate acestea, in urma scaderii de ieri, titlurile TLV au ajuns sa se tranzactioneze la un pret cu aproape 80% mai mic decat cel de la inceputul lui 2008, scaderea depasind-o pe cea a indicelui BET, de circa 72%, luand in calcul si caderea de ieri. Principala banca locala listata, BRD, a pierdut in ultimul an 70%, in timp ce Carpatica a scazut cu circa 60%.
Scaderea de ieri a actiunilor TLV a determinat corectii puternice la nivelul principalilor indici bursieri. Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece companii listate, a pierdut 12,3%. Din momentul suspendarii de la tranzactionare a TLV, indicele BET a pierdut circa 40% iar Erste - 55%.
"Pretul de tranzactionare a titlurilor TLV ar fi trebuit sa se situeze in jurul valorii de 1,3 lei/actiune, coreland pretul la evolutia din septembrie anul trecut si pana acum a indicelui BET-FI, acesta fiind cel mai elocvent exemplu, intrucat indicatorul nu contine in componenta sa titlurile bancare. Ma astept ca pretul sa urce pana la 1,52 lei/actiune, aprecierea nefiind posibila din prima sedinta deoarece ordinele de vanzare au fost mai numeroase", a declarat Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest. Prin tranzactiile de ieri s-au transferat aproape 1% din actiunile bancii.
Capitalizarea Bancii Transilvania a scazut in ultimul an cu 1,2 mld. euro, de la 1,5 mld. euro la mai putin de 300 mil. euro. Astfel, membrii Consiliului de Administratie, care detin circa 9,3% din actiuni, au pierdut peste 110 mil. euro.
Banca a anuntat ieri ca a vandut si 50% din fondul de pensii private (pilon II) BT Aegon catre compania olandeza Aegon, pentru 11 mil. euro. Ieri seara banca a anuntat ca va incepe operatiunea de rascumparare a actiunilor proprii, adica maximum 5% din capital.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO