Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania a suplimentat cu 100 mil. euro finanţarea de 500 mil. euro din aprilie prin obligaţiuni listate la Bursa din Dublin

Banca Transilvania a suplimentat cu 100 mil. euro...

Autor: Liviu Popescu

12.06.2023, 18:08 934

Banca Transilvania (simbol bursier TLV), cel mai mare jucător din sistemul bancar după active, a anunţat luni seară la Bursa de Valori Bucureşti că a suplimentat cu 100 mil. euro emisiunea de obligaţiuni eligibile pentru cerinţele de fonduri proprii şi pasive eligibile (MREL) de 500 mil. euro încheiată în aprilie 2023 pe fondul interesului ridicat din partea investitorilor.

“Ca urmare a interesului ridicat din partea investitorilor instituţionali faţă de emisinea de obligaţuni a Băncii Transilvania din aprilie., care arată încrederea în BT, banca suplimentează emisiunea de obligaţiuni, crescând astfel vizibilitatea Grupului Banca Transilvania pe plan internaţional. Emisiunea este suplimentată cu 100 de milioane de euro, iar obligaţiunile sunt eligibile MREL”.

ZF a scris în aprilie că banca de la Cluj a atras 500 mil. euro la un randament de 9% pe an pentru patru ani. Printre investitorii a fost şi cel mai mare fond Pilon II din România – NN Pensii cu 35 mil. euro. Emisiunea de obligaţiuni necesară criteriilor de eligibilitate MREL constă în obligaţiuni senior nonpreferenţiale, fiind listată la bursa de valori din Dublin.

“Similar emisiunii de debut, noile obligaţiuni sunt listate la Bursa Euronext Dublin. Codul ISIN temporar al obligaţiunilor este XS2631416448, urmând să fie înlocuit cu codul iniţial al listării, ISIN XS2616733981, începând cu data de 22 iulie a.c. Obligaţiunile sunt eligibile pentru cerinţa minimă de fonduri proprii şi pasive eligibile (MREL), contribuind – conform standardelor europene privind băncile – la asigurarea permanentă a unui nivel optim de fonduri, distincte de depozitele clienţilor care sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare.

Aceasta este cea mai mare finanţare a unei instituţii de credit din România. Omer Tetik, CEO al Băncii Transilvania, spunea atunci pentru ZF că 80% a fost subscrisă de investitori din 20 de ţări, investitorul ancoră fiind Banca Internaţională de investiţii (BERD) cu un plasament de 90 mil. euro. BERD este şi acţionar al băncii de la Cluj.

Emisiunea de obligaţiuni marchează debutul Băncii Transilvania pe piaţa internaţională şi a fost prima, ca anvergură, din Europa, după turbulenţele care au marcat domeniul bancar internaţional în luna martie.

Coordonatorul emisiunii (Global Coordinator a fost Morgan Stanley, iar dealerii (Co-Managers), BT Capital Partners şi ING Bank, selectaţi de Banca Transilvania în funcţie de reputaţie, experienţă şi istoric relevant în ceea ce priveşte obligaţiunile.

Standardele europene MREL prevăd ca băncile să asigure permanent un nivel optim de fonduri eligibile MREL, distincte de depozitele clienţilor, care sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare. Banca Transilvania are 20% cotă de piaţă, aproape 4 milioane de clienţi, peste 9.200 de angajaţi, 500 de sedii în 180 de localităţi.

Banca Transilvania se aşteaptă să obţină în acest an un profit net de 2,34 mld. lei, cu 7% peste nivelul câştigului de anul trecut, în condiţiile în care anticipează creşterea veniturilor şi a creditării.

Activele băncii sunt programate să urce în acest an cu 13,6%, până la 152,2 mld. lei, în condiţiile creşterii soldului creditării brute cu circa 7%, până la 72,5 mld. lei, astfel că banca din Cluj îşi va consolida poziţia de lider în piaţă după active.

Banca Transilvania are 13,6 mld. lei capitalizare, iar din acţionariatul acesteia fac parte toate cele 7 fonduri de pensii Pilon 2, cu o deţinere de 24%, dar şi Bancă Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO