Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania spune adio finantarilor de pe Bursa

21.01.2009, 18:30 49

Actiunile Bancii Transilvania (simbol bursier TLV) au atins ieri pragul de 1 leu, fiind pentru prima data de la listarea bancii in 1997 cand titlurile s-au tranzactionat la un pret egal cu valoarea nominala.

Scaderea actiunilor TLV sub valoarea nominala face practic imposibila derularea in perioada urmatoare a unor majorari de capital cu aporturi in numerar sau prin distributie de actiuni gratuite, intrucat actionarii ar iesi in pierdere daca ar participa la astfel de operatiuni. Majorarile de capital derulate pe Bursa au reprezentat o sursa importanta de finantare pentru institutia financiara din Cluj, care nu are in spate un grup financiar international. Presedintele bancii, Horia Ciorcila, care detine si 5% din capital, a declarat recent pentru ZF ca va renunta incepand din acest an la capitalizarea profiturilor si distribuirea de actiuni gratuite, strategie care nu mai este viabila in conditiile de piata actuale.
De la listare, Banca Transilvania a realizat in fiecare an cel putin o majorare de capital prin distribuirea de actiuni gratuite. In ultimii ani, banca a atras si aporturi in numerar de la actionari, sumele stranse in perioada 2004-2008 ridicandu-se la 128 mil. euro, potrivit calculelor ZF. Banca a crescut astfel de la un capital social de 3 mil. euro in 2007 la peste 250 mil. euro in prezent.
Analistii considera insa ca scaderea pretului de pe Bursa nu afecteaza semnificativ finantarea bancii, care nu depinde de majorarile de capital. "Banca se va baza ca si pana acum pe depozite si intr-o masura mai mica pe finantarea de la alte banci", spun analistii Raiffeisen Capital&Investment.
Majorarile de capital nu mai sunt agreate de actionari, dupa ce anul trecut acestia au pierdut in urma unei astfel de operatiuni. Actionarii au subscris in iunie actiuni la un pret de 0,35 lei. Ulterior, pretul a scazut puternic pe Bursa, ajungand ieri la 1 leu, echivalentul a 0,1 lei/actiune in urma cu un an. Pretul de inchidere de ieri al actiunilor TLV a fost de 1,02 lei, capitalizarea bancii fiind de 250,8 mil. euro.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO