Burse - Fonduri mutuale

Băncile americane Citi şi Goldman Sachs s-au înscris să vândă acţiuni Hidroelectrica

Dragoş Zahia, directorul general al Hidroelectrica, spune că în acest an cifra de afaceri va stagna la 3 mld. lei, cu un profit de 100 mil. lei

Autor: Roxana Pricop

02.03.2012, 00:06 608

Goldman Sachs şi Citibank, două dintre cele mai mari şi reputate bănci de investiţii la nivel mondial, s-au înscris în competiţia pentru intermedierea listării Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie din portofoliul statului.

Joi, 1 martie, la ora 10.00, a expirat termenul limită până la care brokerii şi băncile de investiţii interesate au putut depune oferte de intermediere a ofertei primare de vânzare a 10% din acţiunile Hidroelectrica în vederea listării la Bursa de Valori Bucureşti (BVB). Hidroelectrica a primit două oferte: de la consorţiul format din Citibank - Société Générale- BRD - Intercapital Invest şi de la sindicatul Goldman Sachs - Erste - BCR- UniCredit CA-IB - BT Securities. Ofertele au o valabilitate de patru luni de la data deschiderii.

Goldman Sachs, Erste şi BCR se ocupă în prezent, alături de Raiffeisen Capital & Investment, şi de pregătirea ofertei de vânzare a 15% din acţiunile Romgaz, pen­tru listarea companiei la BVB. În acelaşi timp, BCR, Erste şi Intercapital Invest sunt implicate şi în oferta secundară de vânzare a 15% din titlurile Transelectrica. Totodată, BT Securities se va ocupa de oferta Transgaz îm­preună cu Raiffeisen Capital & Investment (RCI) şi firma cehă de brokeraj Wood& Co.

Hidroelectrica era evaluată în toamna anului trecut la aproape 3,5 mld. euro, conform anuarului ZF Cele mai valoroase 100 de companii din România, fiind a doua companie din top după Petrom. Astfel, oferta prin care compania va vinde pe bursă 10% din acţiuni s-ar putea ridica la o valoare de 350 de milioane de euro, fiind al doilea mandat de intermediere ca valoare scos la licitaţie în acest an. Compania produce peste 20% din energia electrică din România. Cea mai valoroasă ofertă va fi cea de la Romgaz, unde statul scoate la vânzare 15% din acţiuni cu o valoare estimată de ZF la 400 milioane de euro.

Era de de aşteptat ca în cursă să se înscrie din nou cele mai mari bănci de investiţii internaţionale, dar şi principalele firme de brokeraj locale.

Listarea Hidroelectrica va fi realizată printr-o majorare a capitalului companiei. Hidroelectrica va emite un pachet de 12,49% din acţiuni, din care 2,49% pot fi subscrise de Fondul Proprietatea, iar restul de 10% vor fi vândute la bursă. Fondul Proprietatea deţine în prezent 19,94% din acţiunile Hidroelectrica, restul fiind controlat de Ministerul Economiei. Producătorul de electricitate are un capital social de 4,474 miliarde lei. Profitul net al Hidroelectrica a scăzut drastic anul trecut la 15,7 milioane lei, de la 292,3 milioane lei în 2010, în principal din cauza secetei. Totodată, cifra de afaceri a coborât cu 8,4%, ajungând la 2,998 mld. lei, de la 3,273 mld. lei în 2010.

Directorul general al companiei, Dragoş Zachia, a afirmat marţi că cifra de afaceri ar putea stagna în acest an, la circa 3 miliarde lei, iar profitul bugetat se apropie de 100 milioane lei.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI să vândă acţiuni reprezentând câte 15% din Romgaz, Transelectrica, Transgaz, cel puţin 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, 10% din OMV Petrom, o participaţie de 20% din CFR Marfă şi până la 20% din Tarom. Statul a selectat deja intermediarii pentru ofertele de la Transelectrica, Transgaz, Romgaz şi Tarom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO