Burse - Fonduri mutuale

Bancile fac concurs de viteza pe Bursa. Care este motorul?

Bancile fac concurs de viteza pe Bursa. Care este motorul?
30.07.2009, 18:53 29

In urma cu o luna nimeni nu si-ar fi pariat toti banii pe sectorul financiar si multa lume astepta o corectie mai severa dupa rally-ul puternic inceput in luna martie.

Cu toate acestea, actiunile bancilor au sfidat previziunile si au inregistrat cele mai mari cresteri de pe bursa in iulie, cuprinse intre 20% si 30%, dupa ce bancile americane au raportat din nou profituri substantiale, iar problemele din sectorul financiar care dusesera actiunile la minimele ultimilor cinci ani, in februarie, par sa se rezolve.

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au facut ieri o demonstratie de forta, crescand pe Bursa cu 11%, iar de la inceputul lunii au adus investitorilor peste 30%, adica de trei ori dobanda la un depozit in lei pe un an. BRD, cea mai mare banca locala listata, si grupul austriac Erste, proprietarul BCR, au castigat si ele 27%, respectiv 20% de la inceputul lunii, profiturile aduse de actiunile celor trei banci fiind de departe mai mari decat cele generate de restul actiunilor de pe Bursa.

Analistii sunt de parere ca optimismul investitorilor pentru sectorul financiar a revenit, chiar daca majoritatea bancilor sunt asteptate sa inregistreze profituri in scadere, datorate majorarii de provizioane, pe fondul cresterii creditelor neperformante.

"Actiunile bancare au fost cel mai tare taxate de catre investitori la inceputul crizei financiare, iar acum vedem reversul medaliei. Aprecierile puternice din ultimele zile vin pe fondul unei asteptari cu privire la redresarea sectorului bancar, asteptare care exista si pe pietele internationale. In ultima perioada evolutia titlurilor bancare a devenit un barometru pentru optimismul investitorilor, iar acesta este din ce in ce mai mare", a declarat Mihai Alexa, analist in cadrul societatii de intermediere Broker Cluj.

Erste Bank a publicat ieri rezultatele financiare la sase luni, profitul bancii austriece fiind cu peste 20% mai mic decat profitul raportat pentru aceeasi perioada in 2008. Scaderea profitului s-a datorat in principal cresterii costului de risc si majorarii provizioanelor bancii.

"In ciuda majorarii provizioanelor, declaratiile oficialilor bancilor, care au spus ca au luat in calcul cresterea creditelor neperformante ale populatiei au dat semnale incurajatoare in piata, iar atata timp cat bancile se pastreaza pe profit, investitorii nu se arata ingrijorati de cresterea restantelor", a adaugat Alexa. Actiunile bancii austrice au inregistrat ieri un avans de peste 7% fata de referinta, inchizand sedinta la pretul de 96 lei/actiune.

"Cred ca aprecierile de azi (ieri - n.a) pe titlurile bancare se datoreaza in principal asteptarilor investitorilor cu privire la rezultatele financiare. Investitorii se asteapta la rezultate in aceeasi nota cu cele de la BCR si pe titlurile Banca Transilvania si BRD", a declarat Gabriel Necula, directorul de tranzactionare din cadrul Prime Transaction.

Toate cele trei actiuni bancare prezente pe bursa locala au atins ieri noi maxime pentru acest an, iar analistii sunt de parere ca situatia si sentimentul cu privire la sectorul financiar s-au imbunatatit simtitor din primavara si pana in prezent.

"A disparut teama din primavara cu privire la falimente in sectorul bancar. Situatia s-a imbunatatit simtitor de la inceputul anului si pana acum", a adaugat Necula. De aceeasi parere este si Alexa, care apreciaza ca in momentul de fata, sistemul bancar are sanse ca intr-un interval de 7-9 luni sa devina motorul de crestere economica la nivel macro. "Sistemul bancar anticipeaza evolutia economiei la nivel macro, iar in momentul de fata exista asteptari optimiste cu privire la rezultatele bancilor si la evolutia lor in urmatoarea perioada", a incheiat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO