Burse - Fonduri mutuale

Bancile romanesti au acordat finantari de 500 mil. euro pentru oferta Transgaz

Bancile romanesti au acordat finantari de 500 mil. euro pentru oferta Transgaz

Dana Ionescu, presedintele Raiffeisen Capital & Investment

17.12.2007, 18:57 23

Bancile romanesti au acordat investitorilor credite si scrisori de garantie in valoare de circa 500 mil. euro pentru a subscrie in cadrul ofertei Transgaz, potrivit unor surse din piata financiara. Conform estimarilor, mai mult de doua treimi din subscrierile de 1,8 mld. euro realizate in oferta Transgaz reprezinta de fapt scrisori de garantie din partea bancilor custode in numele clientilor, in conditiile in care si fondurile straine au subscris pe baza de scrisori de garantie din partea custozilor internationali.
Cele mai mari imprumuturi le-a acordat Raiffeisen Bank, banca prin care s-au derulat subscrierile, care a eliberat scrisori de garantie si linii de credit in valoare de peste 300 mil. euro potrivit acelorasi surse. Reprezentantii bancii nu au comentat aceasta cifra.
"N-am nicio cifra privind nivelul finantarilor acordate pentru subscrierile de la Transgaz. E foarte complicat de estimat o suma, avand in vedere ca cei care si-au facut credite sau linii de credit n-au precizat ce vor face cu banii", a declarat Dana Ionescu, presedintele Raiffeisen Capital&Investment (RCI), societatea de brokeraj a Raiffeisen Bank, care a fost si principalul intermediar al ofertei Transgaz.
Alte banci care au acordat finantari sau scrisori de garantie clientilor pentru a subscrie la Transgaz sunt Banca Transilvania, Bancpost, UniCredit Tiriac si BRD.
Prevederile din prospect care au dat posibilitatea investitorilor sa subscrie pe baza de scrisori de garantie bancara din partea custozilor au contribuit la nivelul record al subscrierilor, majoritatea investitorilor institutionali apeland la aceasta alternativa de finantare, in conditiile in care in ultima zi deja se prefigura un grad mare de suprasubscriere. Subscrierile pe baza de scrisori de garantie sunt legale si sunt o practica utilizata frecvent pe pietele mature de capital.
SIF Oltenia (SIF5), care a subscris actiuni in valoare de 38 mil. euro, adica toata transa alocata investitorilor mari, a subscris pe baza de scrisoare de garantie din partea depozitarului sau, ING Bank, potrivit reprezentantilor SIF. Investitorii individuali au apelat la randul lor la credite.
"Banca Transilvania a acordat finantari de circa 100-130 mil. lei (30-40 mil. euro) pentru subscrieri la Transgaz, pentru fiecare client termenii creditului variind in functie de relatiile anterioare cu banca si de garantiile prezentate", a declarat Ionut Patrahau, directorul general adjunct al Bancii Transilvania. Printre investitorii care au subscris cu bani din credite sunt si managerii Transgaz.
Investitorii care au imprumutat bani de la banci ca sa subscrie in oferta Transgaz au platit comisioane si dobanzi reprezentand intre 1,5% si 3% din sumele imprumutate, potrivit unor surse din piata, ei urmand sa returneze banii dupa ce intermediarii ofertei returneaza banii nealocati in cadrul ofertei. Potrivit reprezentantilor RCI, banii nealocati vor fi returnati investitorilor pana la sfarsitul acestei saptamani.
Un investitor care a imprumutat 2 mil. lei pentru a subscrie pe transa mare cu un comision de 1,5% va plati bancii circa 30.000 de lei. Cu 2 mil. lei el a putut subscrie circa 10.421 de actiuni pe transa mare, revenindu-i in urma alocarii 267 de actiuni in valoare de 51.242 de lei. In cazul unei cresteri cu 50% a drepturilor de alocare Transgaz in prima zi de tranzactionare, investitorul ar obtine un castig de 25.621 de lei, care nu acopera costurile de 30.000 de lei ale imprumutului. Pentru ca investitorul sa-si acopere costurile, drepturile de alocare Transgaz ar trebui sa creasca cu cel putin 60% in prima zi.
Pe de alta parte, un investitor care a imprumutat 500.000 de lei pentru a subscrie pe transa mica a putut subscrie 2.605 actiuni, revenindu-i in urma alocarii 230 de actiuni in valoare de 44.141 de lei. La acelasi cost al creditului de 1,5%, el va trebui sa plateasca bancii 7.500 de lei. Astfel, la o crestere cu 50% a pretului drepturilor de alocare in prima zi de tranzactionare, investitorul ar obtine un castig net de 14.500 de lei.

Drepturile de alocare, miercuri pe Bursa

Drepturile de alocare Transgaz Medias (TGNR01) vor intra la tranzactionare miercuri, 19 decembrie, potrivit Bursei de Valori. Drepturile de alocare au fost atasate actiunilor vandute de Transgaz in oferta, urmand sa se tranzactioneze pana la operarea majorarii de capital si inregistrarea noilor actiuni la Depozitarul Central, estimata pentru luna februarie. Investitorii care-si vand drepturile de alocare nu vor mai primi actiuni in momentul majorarii capitalului companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO