Burse - Fonduri mutuale

Bani sunt, dar nu exista marfa

23.06.2005, 19:18 9

Desi in sedinta de ieri piata a inregistrat o crestere a rulajului la aproape 140 de miliarde de lei (3,87 de milioane de euro), lichiditatea se mentine la un nivel scazut, iar investitorii sunt in cautare de noi oportunitati de investitii, fapt demonstrat de succesul ofertei Flamingo sau de succesul recentelor oferte de obligatiuni municipale.

a??Bani sunt, dar nu exista marfa. Lichiditatea bursei este extrem de redusa, iar investitorii cauta noi oportunitati pentru plasarea banilor. Cred ca aceasta situatie se va mentine pe parcursul verii, iar o lichiditate normala vom vedea odata cu clarificarea lucrurilor la nivel macroeconomica??, a declarat Valentin Ionescu, presedintele societatii de brokeraj EuroInvest Vision.

Preturile de tranzactionare nu au inregistrat nici de aceasta data evolutii semnificative, cel mai tranzactionat emitent din piata fiind Compa Sibiu, cu un rulaj de 62,84 miliarde de lei (1,74 de milioane de euro). Ultima tranzactie cu titlurile producatorului de componente auto s-a derulat la un pret de 17.400 de lei/actiune, fara modificari fata de sedinta anterioara.

a??In prezent exista o apatie in piata atåt la vånzare, cåt si la cumparare. In lipsa unor informatii noi la nivel macroeconomic, e posibil totusi sa vedem evolutii frumoase la unele titluri, dupa anuntarea rezultatelor la sase lunia??, a declarat Marcel Murgoci, director operatiuni la societatea de brokeraj Estinvest.

Actiunile Bancii Transilvania s-au mentinut in atentia investitorilor, insa dupa cresterea de marti, ieri a intervenit o usoara corectie negativa, de 0,65%, in conditiile unui pret la inchidere de 7.650 de lei/actiune, minimul sedintei. Aceste titluri urcasera ieri påna la un maxim de 7.800 de lei/actiune.

Companiile din sectorul petrolier au continuat evolutia descendenta, Petrom inregistrånd o scadere de 1,5%. De altfel, ultima tranzactie cu aceste titluri s-a derulat la nivelul minim al sedintei, la pretul de 3.970 de lei. De asemenea, actiunile Rompetrol Rafinare au scazut ieri cu 1,95%, la un nivel de 755 de lei/actiune, pe fondul unei lichiditati scazute.

SIF-urile nu au inregistrat ieri evolutii semnificative ale cotatiei, cea mai tranzactionata fiind SIF Oltenia, cu un rulaj de 8,9 miliarde de lei. Dintre aceste societati, doar titlurile SIF Banat-Crisana si ale SIF Muntenia s-au depreciat ieri, cu 0,78, respectiv 0,58%.

In conditiile unui rulaj de doar 1,5 mld. lei (42.000 de euro), actiunile Impact au inregistrat ieri o scadere usoara, de 0,5%, ultimul pret de tranzactionare fiind de 3.950 de lei/actiune. a??Titlurile Impact au rezistat destul de bine la informatiile negative aparute in ultimul timp, iar conducerea societatii incearca sa creeze o transparenta cåt mai mare pentru a-si pastra investitoriia??, a spus Valentin Ionescu.

Actiunile Rulmentul Brasov s-au evidentiat ieri printr-o apreciere de 5,26%, in conditiile in care ultima tranzactie s-a derulat la maximul sedintei, 1.400 de lei/actiune.



Piata RASDAQ

Ieri s-a derulat o noua sedinta de trazactionare slaba pe Bursa Electronica RASDAQ, valoarea totala a tranzactiilor mentinåndu-se sub 100.000 de euro (3,2 miliarde de lei).

Ca si in zilele precedente, nici un investitor nu a reusit sa realizeze un rulaj mai mare de 1 miliard de lei si doar unul a reusit sa treaca de 500 de milioane. In aceste conditii, nici indicii bursieri nu au inregistrat oscilatii semnificative, cu exceptia indicelui RAQ-I, care urmareste evolutia emitentilor de la categoria I, care a pierdut 1,7%. Indicele RASDAQ-C, care urmareste evolutia tuturor societatilor listate pe RASDAQ, s-a depreciat ieri cu 0,2%.

Cel mai tranzactionat emitent de la prima categorie a fost operatorul portuar Socep Constanta, cu actiunile caruia s-au derulat operatiuni in valoare de 220 de milioane de lei (6.000 de euro). Pretul de tranzactionare al titlurilor Socep a oscilat intre un minim de 2.570 lei/actiune si un maxim de 2.730 lei/actiune, inchizånd in final la 2.600 lei/actiune, in coboråre cu 3,7%.

Tranzactii mai semnificative s-au derulat si cu actiunile producatorului de tevi Mittal Steel Roman (Petrotub), care au realizat un rulaj de 112 milioane de lei (3.100 de euro). Ultimul pret de tranzactionare pentru aceste titluri a fost de 46.500 lei/actiune, cu 0,2% mai scazut decåt la finele sedintei precedente.

Actiunile producatorului de confectii Braiconf Braila au reusit sa cåstige ieri 6,8%, inchizånd ziua la cotatia de 11.000 lei/actiune, dupa ce atinsesera un minim de 10.500 lei/actiune. Lichiditatea titlurilor Braiconf a fost insa modesta, in conditiile in care transferurile au depasit cu putin 100 de milioane de lei (2.800 de euro).

Singurul emitent tranzactionat de la categoria a II-a a fost Elpreco Craiova, ale carui actiuni au facut obiectul unor transferuri in valoare de 53,7 milioane de lei (1.500 de euro), ultimul pret fiind de 451.000 lei/actiune, identic cu cel din sedinta precedenta.

La categoria de baza, cel mai mare rulaj a fost realizat de restaurantul Capitol Bucuresti, 550 de milioane de lei (15.200 de euro). Actiunile companiei s-au apreciat cu 10%, la un nivel de 55.000 de lei/actiune, in urma unei singure tranzactii prin care s-au transferat 10.000 de actiuni sau 1,46% din capitalul social. Conform ultimei raportari, actionarul majoritar al Capitol este Emil Gancev, cu o participatie de 50,7%, in timp ce fondul de investitii Romanian Ventures mai detine 20,38%, iar Global Yatirim Holding detine un pachet de 6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO