Burse - Fonduri mutuale

Banii intra in SIF-uri, dar castigurile mari s-au mutat pe Impact si Dafora

Banii intra in SIF-uri, dar castigurile mari s-au mutat pe Impact si Dafora
23.09.2009, 17:50 19

Bursa a inchis ieri o sedinta cu aprecieri modeste, indicele BETal celor mai lichide zece companii din piata urcand cu doar 0,4%fata de referinta. Investitorii si-au indreptat si de aceasta dataatentia catre actiunile mai putin lichide din piata, precum Dafora(DAFR), Impact (IMP) sau Compa (CMP), care au inregistrat cresteride peste 10% fiecare.

TitlurileAmonil au consemnat o apreciere de 15%, marcand de altfel cea maimare crestere din sedinta de ieri si urcand la pretul de 0,023lei/actiune. Cu toate acestea, transferurile pe SIF-uri aureprezentat peste jumatate din valoarea tranzactiilor, care s-aridicat la aproximativ 12 mil. euro.

Brokerii sunt de parere ca volumele de tranzactionare vor crestein perioada urmatoare, in special pe SIF-uri, ca urmare apropunerii Comisiei juridice din cadrul Senatului de majorare apragului de detinere la 5%.

"Ma asteptam la o volatilitate mai mare pe societatilefinanciare dupa propunerea de majorare a pragului de detinere, insacresterea volumelor de tranzactionare, si in special pe SIF-uri, numa surprinde. Cred de altfel ca vom vedea tranzactii din ce in cemai mari pe aceste titluri, cei care vor intra la cumparare inperioada urmatoare fiind preponderent investitori de portofoliu.Speculatorii nu sunt ajutati de scaderea volatilitatii in aceastaperioada", a declarat Octavian Dragolea, directorul sucursalei IFBFinwest din Capitala.

Titlurile SIF Moldova (SIF2) au inregistrat cea mai marecrestere la categoria societatilor financiare, de aproape 0,9%, intimp ce actiunile SIF Transilvania (SIF3) au inchis in scadere, cuo corectie de 0,7% fata de referinta. Indicele de profil BET-FI ainchis sedinta de ieri cu o corectie de 0,04% fata de referinta, lanivelul de 25.700 de puncte.

Titlurile bancare BRD si Banca Carpatica (BCC) au avansat iericu 0,8% si respectiv 1%, in vreme ce actiunile Bancii Transilvania(TLV) au inchis in stationare, la pretul de 1,6 lei/actiune.

"Nu cred in praguri de rezistenta. Doar analistii folosescastfel de praguri pentru a motiva cresterile sau scaderile. Cred caSIF-urile vor continua sa creasca si vor trage si piata dupa ele.Totusi, majorarea pragului pe SIF-uri nu reprezinta iesirea dincriza. Vom continua sa crestem atata timp cat si externul sepastreaza pe plus", a continuat Dragolea.

In sectorul energetic, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) aucoborat cu 3,4% fata de referinta, in timp ce actiunile Petrom(SNP) au urcat la pretul de 0,268 lei/titlu, cu 1,1% fata dereferinta. Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) siTransgaz (TGN) au urcat cu 2,3% si respectiv 1,9%.

"Mai mult ca sigur ca decizia de majorare a pragului pe SIF-rui,daca se transforma mai departe in lege, va aduce in piata siinvestitori straini institutionali. Nu cred insa ca acestia saintre acum, doar pe fondul unor propuneri care urmeaza sa fiediscutate, investitorii care intra acum fiind preponderentinvestitori locali", a incheiat Dragolea.

De urmarit astazi

  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri) care au revenit pescadere in ciuda entuziasmului creat de majorarea pragului dedetinere.
  • Evolutia companiilor mai putin lichide precum Impact (IMP),Compa (CMP) sau Dafora (DAFR), care prezinta un interes ridicat inultima perioada.
  • Evolutia societatilor bancare BRD, Banca Transilvania (TLV) siBanca Carpatica (BCC), care continua seria de aprecieri.
  • Evolutia pietei americane, care se pastreaza pe plus, cuaprecieri modeste insa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO