Burse - Fonduri mutuale

Bank Austria a iesit de la Comcereal Constanta

20.05.2008, 20:49 16

Bank Austria Creditanstalt a vandut ieri un pachet de 24,5% din actiunile companiei de depozitare a cerealelor Comcereal Constanta (CCRL) pentru 21,4 milioane de lei (5,8 mil. euro). Tranzactia evalueaza compania la circa
24 mil. euro.
Exitul s-a realizat prin intermediul unei tranzactii pe piata "deal", la pretul de 37 lei/actiune, cu 4,2% peste pretul din piata de 35,5 lei/actiune. Partile tranzactiei nu au fost raportate ieri, insa Bank Austria Creditanstalt detinea la sfarsitul lunii martie un pachet similar cu cel transferat pe Bursa, de 24,5% din actiuni. Singurul actionar care ar mai fi putut vinde ieri este SIF Transilvania, care controla la aceeasi data 41% din actiunile Comcereal Constanta.
"Nu am vandut si nici nu am cumparat", a declarat Florian Firu, directorul general adjunct al SIF Transilvania.
Bank Austria Creditanstalt a intrat in actionariatul Comcereal Constanta in 2004, achizitionand pachete de actiuni din piata, cel mai probabil in contul unui investitor strain.
Intrarea bancii austriece ca banca-custode in actionariatul companiei a fost privita la acea vreme ca un prim pas catre preluarea Comcereal de catre un investitor strain. Pozitionarea geografica a depozitelor companiei, in apropierea portului din Constanta, face compania atractiva pentru un investitor strategic.
Bank Austria a cumparat actiuni din piata in perioada 2004 - 2006 la preturi cuprinse intre 3 lei si 20 de lei, acumuland actiuni in special dupa desfiintarea asociatiei salariatilor (PAS), care detinea un pachet semnificativ din companie. Profitul obtinut din lichidarea acestei investitii depaseste astfel 100%.
Comcereal Constanta a obtinut anul trecut un profit net de 1,76 mil. lei (0,52 mil. euro), de patru ori mai mic decat in 2006, la afaceri de 108,3 mil. lei (32,3 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO