Burse - Fonduri mutuale

Biofarm sfideaza criza: vanzarile au crescut cu 11% la trei luni, castigurile au avansat cu 5%

Biofarm sfideaza criza: vanzarile au crescut cu 11%, castigurile au avansat cu 5%
14.04.2009, 00:00 47

Producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti (simbol bursier BIO) a raportat pentru primele trei luni ale anului un profit preliminar de circa 4,7 mil. lei (1,12 mil. euro), in crestere cu 5% in lei fata de nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut, de 4,5 mil. lei (1,2 mil. euro).

Profitul net realizat in primul trimestru, de circa 4,7 mil. lei, reprezinta o treime din castigul bugetat pentru acest an, de 14,1 mil. lei.
In acelasi timp, vanzarile societatii au avansat de la un nivel de 16,8 mil. lei (circa 4,6 mil. euro) la 18,6 mil. lei, reprezentand o crestere cu 11%. Conform unui raport emis de societate, gradul de indatorare al companiei este sub cota de 5% , acest lucru asigurand un potential de crestere a afacerii.
In 2007 Biofarm a demarat un proiect de investitii pe piata de capital, vizand in special titlurile societatilor de investitii financiare, proiect care a afectat negativ rezultatul companiei pentru 2008. In urma pierderilor puternice cunoscute de piata anul trecut, producatorul de medicamente a fost nevoit sa inregistreze la finele lui 2008 provizioane totale in valoare de 35,1 mil. lei (8,8 mil. euro), pentru deprecierea portofoliului de actiuni, care consta in special din titluri SIF.
Conform raportului societatii privind activitatea de pe primul semestru, portofoliul de actiuni a inregistrat o apreciere usoara fata de anul trecut, care nu a fost luata insa in calcul in stabilirea situatiilor financiare pentru perioada ianuarie - martie. In conditiile in care Biofarm doreste sa pastreze portofoliul de actiuni ca investitie pe termen lung, aceasta se asteapta ca pierderile de anul trecut sa fie recuperate. Conform societatii, nu va fi necesara lichidarea portofoliului pentru acoperirea necesarului de finantare, compania detinand suficiente resurse. La 31 decembrie 2008, Biofarm dispunea de lichiditati in valoare de 13,3 mil. lei (circa 3,6 mil. euro).
In 2009 Biofarm are in plan efectuarea unor investitii in active imobilizate, precum constructia de depozite si spatii de productie, realizarea unei noi linii de productie sau investitii in laboratoarele de cercetare-dezvoltare.
"Avand in vedere conjunctura economico-financiara din aceasta perioada, Biofarm a selectat pentru anul 2009 ca investitii prioritare acele proiecte care pot constitui o oportunitate, si anume, intrarea pe noi clase terapeutice prin achizitia sau dezvoltarea unor licente de medicamente, precum si marirea capacitatilor de productie acolo unde acestea sunt insuficiente", se arata in raportul societatii.
Pentru realizarea planului de investitii, Biofarm are in vedere utilizarea disponibilitatilor proprii, precum si accesarea unor fonduri structurale europene nerambursabile.
Producatorul de medicamente si-a bugetat pentru acest an un profit net de 14,1 mil. lei (circa 3,37 mil. euro), dupa ce anul trecut a inregistrat un rezultat negativ de 21,3 mil. lei (5,8 mil. euro). La nivel operational, profitul companiei este prognozat sa se majoreze cu 12%, la 22,8 mil. lei (5,4 mil. euro), pe fondul avansului afacerilor cu 11,8%, care ar urma sa ajunga la 72,7 mil. lei (17,3 mil. euro).
De la inceputul lunii martie titlurile Biofarm au crescut cu aproape 120%, de la un nivel de 0,0555 lei/actiune la 1 martie la 0,122 lei/actiune in sedinta de vineri.
Pe parcursul sedintei de tranzactionare de ieri, titlurile societatii avansau cu 4,1%, pana la un nivel de 0,127 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea Biofarm se ridica la 139 mil. lei (circa 33,8 mil. euro).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO