Burse - Fonduri mutuale

BRD va tranzactiona direct pe Bursa din ianuarie

10.12.2008, 18:15 13

BRD Groupe Societe Generale, a doua banca din sistem dupa valoarea activelor, va prelua activitatea de tranzactionare pe piata de capital desfasurata de societatea de brokeraj BRD Securities, transferul urmand sa se realizeze pana la sfarsitul acestui an.

Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a hotarat marti admiterea BRD ca participant la sistemul de tranzactionare, incepand cu data de 5 ianuarie 2009, potrivit reprezentantilor BVB.
BRD a primit la inceputul lunii august aprobarea din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru activitatea de brokeraj. Pana in prezent, banca a efectuat doar servicii de custodie a valorilor mobiliare.
BRD Securities este in prezent una dintre societatile de brokeraj de talie medie de pe Bursa, cu tranzactii in valoare de 67 mil. euro intermediate in primele 11 luni ale anului si o cota de piata de 1,43%.
Pana in 2006, BRD Securities a fost una din primele cinci societati de brokeraj de pe Bursa, insa a pierdut o parte din clienti, in special fonduri de investitii straine, in urma plecarii unei parti din echipa de brokeri si analisti la CA IB Securities, societatea de brokeraj a grupului UniCredit Tiriac.
Odata cu internalizarea activitatii de brokeraj a BRD Securities, BRD va prelua si pachetul de actiuni detinut de societatea de brokeraj la BVB, reprezentand 1,48% din capitalul operatorului de piata. BRD va avea drept de vot pentru pachetul respectiv, dupa ce actionarii BVB au aprobat in mai modificarea statutului astfel incat si bancile locale sa poata detine actiuni cu drept de vot.
In prezent, pe Bursa opereaza direct patru banci locale, respectiv ING Bank, BCR, MKB Romexterra si Leumi Bank, si o banca internationala - Raiffeisen Centrobank din Austria.
Si alte banci au planuri privind internalizarea activitatii de brokeraj, printre acestea numarandu-se Alpha Bank, Piraeus Bank, Bancpost si UniCredit Tiriac Bank.
BRD este a doua companie locala de pe Bursa din punctul de vedere al capitalizarii, cu o valoare de piata de 1,43 mld. euro.
In ultimele luni, grupul francez Societe Generale, actionarul majoritar al bancii, a cumparat din piata pachete de actiuni BRD, prin intermediul BRD Securities.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO