Burse - Fonduri mutuale

Broker Cluj a ramas fara doi administratori si s-a impotmolit in fuziunea cu Transilvania Capital

Broker Cluj a ramas fara doi administratori si s-a impotmolit in fuziunea cu Transilvania Capital

Petru Prunea

02.09.2008, 20:10 13

Actionarii firmei de intermediere Broker Cluj (BRK) au respins preluarea societatii de brokeraj Transilvania Capital din Miercurea Ciuc, dupa ce in Adunarea Generala de la finele saptamanii trecute nu au fost intrunit voturile necesare aprobarii acestei decizii.
"Desi am avut 56% din voturi pentru fuziune, nu am intrunit cele doua treimi necesare pentru finalizarea operatiunii. Totusi, actionarii au sustinut continuarea negocierilor cu Transilvania Capital pentru obtinerea unui pret mai bun. Mie mi s-a parut ca cerintele lor sunt rezonabile, dar trebuie sa ma supun deciziei actionarilor", a declarat Petru Prunea, presedintele Broker.
El a mai precizat ca patru actionari din cadrul societatii s-au opus fuziunii in conditiile prevazute de proiectul de fuziune. Mai mult, Martin Miron, reprezentantul societatii Intervalco, al doilea actionar al Broker cu 6,46% din actiuni, si Ioan Erhan au renuntat la functiile ocupate in Consiliul de Administratie al societatii de intermediere, primul invocand probleme persoanele si al doilea din cauza unor probleme de sanatate. Ioan Erhan detine un pachet de circa 0,5% din actiunile Broker Cluj.
Intervalco s-a numarat printre cei care s-au opus propunerii de fuziune cu Transilvania Capital, potrivit lui Petru Prunea. Firma din Baia Mare a vandut la finele lunii iulie un pachet de 700.000 de titluri ale SSIF Broker, pentru ca ulterior sa cumpere pachete mai mici, cumuland circa 85.000 de actiuni la preturi similare cu cele la care a vandut initial. Seful Intervalco nu a putut fi contactat.
Intentiile de fuziune cu Transilvania Capital ale Broker Cluj dateaza inca de acum doi ani, cand in proiectul de fuziune erau incluse si alte doua societati de brokeraj, HTI Valori Mobiliare si respectiv Investco. Ulterior, din cauza unor neintelegeri privind evaluarea, HTI Valori Mobiliare si Transilvania Capital s-au razgandit, iar Broker Cluj a absorbit doar pe Investco.
De data aceasta, actionarii Broker nu au fost de acord cu pretul oferit pentru preluarea Transilvania Capital, care a fost evaluata in proiectul de fuziune la circa 3,9 mil. euro.
Proiectul recent de fuziune cu Transilvania Capital prevedea ca Broker Cluj sa preia integral activele Transilvania Capital si sa isi majoreze capitalul social cu 8,2 mil. lei, de la 144,7 mil. lei la 153 mil. lei, si sa isi mareasca astfel participatiile detinute la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) si Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (BMFMS). Astfel, participatia societatii la BVB ar fi urmat sa creasca cu 1,55%, de la 2,96% la 4,51% din capitalul operatorului de piata de la Bucuresti, iar la BMFMS, firma de brokeraj din Cluj-Napoca urma sa controleze 8,03% din actiuni, de la 6,18% cat detine in prezent.
Firma de intermediere a pierdut anul acesta doua pozitii in topul celor mai mari intermediari de la Bursa de Valori Bucuresti, ajungand pana pe locul al 7-lea. Conform ultimelor raportari ale Bursei, tranzactiile intermediate de Broker in perioada iulie-august au plasat firma de brokeraj pe pozitia a 12-a, reprezentand cele mai slabe clasari lunare ale acesteia cel putin din ultimii doi ani.
Scaderea valorii tranzactiilor intermediate si a valorii portofoliului pe care-l detine pe Bursa a redus de aproape 10 ori profitul Broker pe primele sase luni ale anului.
"N-am dat pe nimeni afara ca sa reducem costurile. Nu avem probleme sa ne acoperim costurile. Am inchis unele sucursale din cauza ca oamenii au plecat la banci si am transformat sucursalele in agentii, insa nu aceasta a fost intentia noastra", spune Prunea.
El mai spune ca spre deosebire de sucursale, agentiile nu necesita organe de control proprii.
Broker intentioneaza sa rascumpere un pachet de 5% din actiuni, decizie care urmeaza sa fie adoptata in urmatoarea Adunare Generala, potrivit lui Petru Prunea, resursele de finantare a acestei operatiuni reprezentand fondul de rezerva al societatii constituit din profitul anului precedent.
Actiunile Broker Cluj au suferit in acest an cea mai mare corectie de pe Bursa, acestea pierzand de la finele anului trecut 83% din valoare. Spre comparatie, indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci SIF-uri, s-a depreciat in aceeasi perioada cu 59,9%.
Actiunile Broker Cluj au fost suspendate vineri de la tranzactionare, la ultimul pret de inchidere, de 0,322 lei/actiune, capitalizarea companiei fiind de 26,4 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO