Burse - Fonduri mutuale

Broker Cluj investeste 7 mil. euro in productia de energie electrica

Broker Cluj investeste 7 mil. euro in productia de energie electrica

Click pentru imaginea marita

18.03.2008, 19:06 300

Broker Cluj, singura societate de brokeraj listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), va investi 7 milioane de euro pentru a intra si pe piata de energie electrica prin dezvoltarea de parcuri eoliene si microhidrocentrale, potrivit presedintelui companiei, Petru Prunea.
"Pentru noi acesta este un exemplu de investitie in economia directa", afirma Prunea.
Rata profitabilitatii pentru acest proiect este luata in calcul pe termen lung, o turbina eoliana avand termen de functionare de pana la 50 de ani. Proiectul pilot, care este evaluat la 7 mil. euro, va fi amplasat in zona Tihuta, unde Broker va realiza un parc eolian care va cuprinde 5 turbine.
Proiectul va fi finantat atat prin fonduri proprii, cat si prin emisiunea de obligatiuni, la nivel comunal. Energia produsa va fi data in sistem, pe baza unei taxe de transport. Excedentul va fi folosit pentru a ajuta comunitatile locale sa atraga investitori, oferind energie electrica la pret de producator, conform datelor furnizate de reprezentantii societatii clujene.
De asemenea, reprezentantii Broker au afirmat ca poarta discutii cu producatori importanti de elemente pentru energia eoliana pentru delocalizarea productiei in Romania. Principalul avantaj al transferului de productie in Romania ar fi reducerea costurilor generate de transporturile agabaritice, productia realizata urmand a fi destinata pietei interne, in prima faza.
Planurile pe termen lung ale companiei vizeaza insa, in primul rand, consolidarea activitatii principale din sectorul financiar, prin atragerea in actionariat a unui investitor strain si derularea de operatiuni pe pietele internationale.
"In zece ani, Broker va fi in continuare la Cluj, listat la Bursa si cu disponibilitati de investitii mult mai mari", estimeaza Petru Prunea. "Poate in zece ani Broker Cluj va avea o participare mai mare a unui investitor strain, iar activitatea pe pietele externe va fi de cel putin 20%", a afirmat acesta.
Pe termen lung, presedintele Broker vede societatea deruland mai ales servicii specifice unei banci de investitii. Iar primii pasi in acest sens au fost facuti prin incheierea unei tranzactii de fuziune cu o banca de investitii care isi desfasoara activitatea pe pietele din Statele Unite, despre care reprezentantii Broker nu au dat decat putine detalii.
Societatea clujeana vrea sa se dezvolte ca banca de investitii, dar fara a administra depozite, asa cum prevad normele Bancii Nationale. Broker Investment Banking, banca de investitii cu care a fuzionat Broker, opereaza in prezent pe piata americana si ar putea facilita si iesirea Broker Cluj pe pietele externe.
Dezvoltarea de activitati specifice unei banci de investitii va deveni, in timp, principala activitate a societatii clujene. Pentru a exemplifica ponderea mai mare acordata realizarii de investitii directe, Petru Prunea arata ca veniturile Broker Cluj pe anul trecut s-au obtinut in proportie de 70% din plasamentele de capital proprii, restul fiind obtinut din comisioanele din tranzactiile de intermediere. Principalele domenii in care a realizat investitii pana acum societatea clujeana sunt domeniul constructiilor si al materialelor de constructii.
"Nu ma atrag investitii in domeniul imobiliar, nu am avut oportunitati de investitii la Cluj in acest domeniu, asa ca nu am mers sa cautam in alte zone", a afirmat Prunea. Compania clujeana de brokeraj a anuntat ca va lansa un fond inchis de investitii cu plasamente in actiuni, pentru care intentioneaza sa atraga un capital de pana la 100 de milioane de euro, precum si un fond de investitii imobiliare.
Presedintele Broker Cluj afirma ca acordarea de imprumuturi in marja este un alt aspect al activitatii Broker care va fi dezvoltat.
"Continuam sa cream conditii pentru a oferi imprumuturi in marja", a declarat Prunea.
Printre planurile pe termen lung, presedintele Broker Cluj vorbeste si de constructia unui sediu propriu, la Cluj.
Achizitia actualului sediu al companiei a costat aproape un milion de euro, potrivit reprezentantilor Broker. Pentru anul in curs, Broker Cluj isi propune sa ramana in top cinci al societatilor de servicii de investitii financiare, la nivel national. Anul trecut, Broker a ocupat locul 5 in topul societatilor de servicii de investitii financiare, cu tranzactii intermediate de 571,5 mil. euro (1,926 mld. lei), ceea ce reprezinta 5,09% din piata.
La sfarsitul lunii februarie, Broker Cluj a avut o cota de piata de 5,72% in topul activitatilor intermediarilor, realizat de Bursa de Valori Bucuresti, cu o valoare totala a tranzactiilor de 88,2 mil. lei.
Broker a raportat pentru anul trecut venituri duble fata de cele din 2006, de 73,7 mil. lei (22,08 mil. euro), si un profit net in crestere de doua ori, la 36,08 mil. lei (10,8 mil. euro).
Potrivit ultimelor informatii disponibile, cei mai importanti actionari ai Broker sunt Iona Cartis, 8,49% din actiuni, societatea Intervalco (6,46%), Anton Ionescu (3,99%), Petru Prunea (3,48%) si Traian Sabau (2,09%).

Broker Cluj a obtinut in primele doua luni ale anului un profit net de 1,88 mil. lei (0,5 mil. euro), in scadere cu 71% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
La sfarsitul lui februarie, activele nete ale Broker se ridicau la 157,2 mil. lei (42,4 mil. euro), din care 97 mil. lei erau investiti in companii listate, iar 20,3 mil. lei erau detineri la companii nelistate.
In 2007, compania a raportat un profit net de 36 mil. lei (10,7 mil. euro), de doua ori mai mare decat in 2006.
Profitul net de anul trecut va fi incorporat in capitalul social, compania urmand sa distribuie actionarilor 38,8 actiuni gratuite la 100 de actiuni detinute. In urma majorarii, capitalul social al Broker au urma sa urce la 144,7 mil. lei (39,1 mil. euro).
De la listarea companiei, in 2005, si pana in prezent, Broker a realizat cinci majorari de capital social, cu actiuni gratuite si prin aporturi in numerar din partea actionarilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels