Burse - Fonduri mutuale

Broker Cluj: Mizam pe Transelectrica

12.04.2007, 20:27 13

Analistii de la Broker Cluj considera ca Transelectrica va reusi in acest an sa obtina un profit net peste nivelul de anul trecut, chiar daca societatea si-a bugetat pentru 2007 un rezultat de 4,5 ori mai mic.
In conditiile in care societatea va reusi sa-si mentina ritmuri de crestere a afacerilor apropiate de cele de anul trecut, valoarea "corecta" a unei actiuni Transelectrica la momentul actual ar fi de 57,08 lei/actiune, adica cu 20,4% peste ultimul pret de la Bursa al titlurilor, potrivit unui raport de analiza al companiei de transport al energiei electrice, transmis ieri de Broker.
Aceasta evaluare are la baza actualizarea fluxurilor de numerar viitoare ale companiei. Potrivit unei alte metode de evaluare, bazata pe o comparatie cu societati similare de pe pietele internationale, un pret "corect" al actiunilor ar fi de 57,45 lei/actiune, potrivit Broker.
Broker detine actiuni in cadrul Transelectrica, participatia nefiind mai mare de 100.000 de actiuni, potrivit reprezentantilor societatii de brokeraj. La pretul de inchidere de ieri de la Bursa de 47,4 lei/actiune, un pachet de 100.000 de actiuni Transelectrica valoreaza 1,4 milioane de euro.
Alti analisti de pe piata, respectiv cei de la Raiffeisen, prezentasera la finalul lunii februarie propria analiza asupra Transelectrica, considerand ca un pret "tinta" pentru aceste actiuni ar fi de 44,5 lei/actiune, pentru urmatoarele 12 luni.
"Ma astept la un profit mai mare pentru Transelectrica in acest an fata de cel obtinut anul trecut. Chiar daca societatea nu va reusi sa repete performanta din activitatea financiara, consider ca marja din exploatare se va mari, odata cu reducerea cheltuielilor si cu cresterea consumului de energie, ceea ce va compensa scaderea de pe rezultatul financiar", spune Adrian Danciu, analist in cadrul Broker.
Broker se asteapta la o crestere de 30% in acest an a afacerilor Transelectrica, in timp ce in urmatorii ani, pana in 2011 inclusiv, ritmul de crestere urmand sa se situeze in jurul nivelului de 20%. In acelasi timp, marja profitului brut din exploatare a fost estimata la 17% in 2007 si 15% dupa aceasta perioada, pana in 2011. In perioada 2002-2006, avuta in vedere de analiza Broker, aceasta marja a fost cuprinsa intre 16,9% si 26%, in 2006 fiind 17,11%.
Raiffesen retrogradase actiunile Transelectrica de la o recomandare de "cumparare" la una de "pastrare", considerand ca in conditiile in care profitul net al societatii pe perioada 2007-2008 va fi afectat de o majorare a cheltuielilor financiare, iar actiunile au crescut deja puternic de la inceputul acestui an, titlurile mai au un potential limitat de crestere.
Pe de alta parte, Broker crede ca actiunile sunt in continuare subevaluate. "Media indicatorului PER (pret/profit pe actiune - n.red.) al societatilor comerciale din sectorul utilitatilor electrice de pe piata mondiala este situat la 14,4, in timp ce indicatorul pret/valoare contabila la 2,2. Cu rezultatele pe anul 2006, Transelectrica se tranzactioneaza la un PER de 12,53 si raport pret/valoarea contabila de 1,59", spune Broker.
"Ratele de crestere a profitului la Transelectrica sunt cu mult superioare companiilor externe, astfel incat putem estima ca investitorii vor fi dispusi sa accepte un nivel mai ridicat al indicatorului PER", mai spun analistii de la Broker. Potrivit acestora, la un nivel al indicatorului PER de 15, care "poate fi considerat unul rezonabil avand in vedere conditiile actuale ale pietei si ratele de crestere ale profitului, valoarea intrinseca a unei actiuni ar fi de 57,45 lei/actiune".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels