Burse - Fonduri mutuale

Broker Cluj se bucura de scaderile din piata

Broker Cluj se bucura de scaderile din piata

Click pentru imaginea intreaga

17.08.2007, 19:27 13

Broker Cluj, singura societate de servicii de investitii financiare listata pe Bursa de Valori Bucuresti, nu este afectata serios de corectia din piata, spun reprezentantii sai. Ei sunt de parere ca din contra, un pret cat mai mic reprezinta o oportunitate de a cumpara actiuni cat mai ieftin.
Cei de la Broker mai sustin ca si-au marcat profitul in ultimele luni de crestere si ca o corectie este binevenita pentru piata. In plus, ei asteapta o revenire a Bursei pentru a reinvesti "zecile de milioane de lei" pe care acum le pastreaza sub forma de bani lichizi.
"Suntem o societate care si-a marcat din timp profitul, dovada si rezultatele raportate pe primele sapte luni. Acum, cu cat ecranul este mai rosu cu atat este mai bine. Avem disponibile zeci de milioane de lei, pregatite sa reintre in piata atunci cand trendul ascendent va reveni", spune Petru Prunea, presedintele Broker Cluj.
Intermediarul avea la sfarsitul lunii iulie in casa si la diferite banci disponibilitati in valoare de 60,6 mil. lei (18,9 mil. euro), cel mai mare nivel inregistrat de acest indicator in 2007. Expunerea pe actiuni ramanea insa si ea aproape de maximul anului, valoarea portofoliului de titluri cotate situandu-se la circa 71,1 mil. lei (22,2 mil. euro).
Broker Cluj a raportat pe primele sapte luni un profit brut de 9,5 mil. euro (31,38 mil. lei), peste cel pe care societatea si-l propusese ca tinta pe intreg anul. In bugetul de venituri si cheltuieli intocmit la inceputul anului profitul brut pe intreg 2007 era de 30,8 mil. lei, iar acum reprezentantii companiei sustin ca acesta va depasi 40 mil. lei (12,5 mil. euro).
"Este cu atat mai meritoriu pentru noi ca am realizat profitul pe intreg anul in doar sapte luni cu cat in prognoza lui tinusem seama de faptul ca vom fuziona cu inca trei societati de brokeraj. Estimez ca vom depasi un rezultat brut de 40 de milioane de lei pana la sfarsitul anului", mai spune Prunea.
El admite insa faptul ca rezultatul pe luna august este asteptat sa fie cu mult sub cele inregistrate anterior, datorita corectiilor din piata. Castiguri vin in aceasta perioada din partea pietei futures, acolo unde intermediarul a luat pozitii de vanzare, dar si din comisioane, cuantumul acestora situandu-se la circa 2,4 mil. lei pe luna, spune el.
Daca la inceputul anului intermediarul isi propunea sa fuzioneze cu alte trei case de brokeraj: HTI Valori Mobiliare, Transilvania Capital si Investco, in cele din urma s-a concretizat numai ultima dintre ele. Noua entitate are un capital social de 58,2 mil. lei (18,4 mil. euro).
Compania are in plan si alte majorari de capital, pe de-o parte prin capitalizarea profitului din anii trecuti si din rezerve, iar pe de alta parte prin aport in numerar din partea investitorilor. In urma incorporarii profitului, fiecare actionar va primi 43 de actiuni gratuite la 100 detinute. In plus, pentru fiecare 5 actiuni Broker, va avea dreptul sa subscrie una la un pret de 0,75 lei/actiune. In acesta este inclus si prima de emisiune de 0,25 lei/actiune.
Conducerea Broker Cluj estimeaza o revenire a pietei in urmatoarea perioada si o detasare a pietei romanesti de ceea ce se intampla pe cea americana.
"Piata europeana si, implicit, cea romaneasca se vor decorela de evolutia din Statele Unite in urmatoarea perioada. Cred asta in conditiile in care in cele doua economii fenomenele nu sunt comune. De aceea ma astept la o revenire la noi, cel mai tarziu in luna octombrie", mai spune Prunea.
Broker a adus anul acesta pe Bursa, de pe segmentul RASDAQ, compania cu afaceri in domeniul constructiei de magistrale pentru gaze si petrol Condmag Brasov. Intermediarul se afla in plin proces de transfer al companiei de servicii la sonda Dafora Medias. Ambele companii sunt controlate de omul de afaceri Gheorghe Calburean.
Actiunile Broker Cluj au cazut ieri cu 4,6%, ultima tranzactie cu aceste titluri perfectandu-se la un pret de 3,95 lei/actiune. Conditiile au fost insa speciale, in piata domnind o stare de panica insuflata de pietele externe. Compania valoreaza la acest nivel pe Bursa peste 140 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO