Burse - Fonduri mutuale

Brokerii au deja-vu pe SIF-uri

Brokerii au deja-vu pe SIF-uri
19.03.2007, 19:30 15

Actiunile SIF-urilor au incheiat saptamana trecuta aproape de minimul anului, dupa ce investitorii au inceput sa ia in serios o instructiune a CNVM publicata in urma cu circa doua saptamani si care reglementeaza obligatiile celor care detin in mod concertat peste 1% din actiunile SIF-urilor.
SIF-urile au incheiat vineri ziua cu o scadere de 2,4%, fata de o scadere de 0,6% a indicelui BET, dupa ce pe parcursul zilei, scaderea indicelul BET-FI atinsese chiar 0,4%.
Omul de afaceri Catalin Chelu, din Galati, a anuntat joi, in conformitate cu prevederile actului normativ, ca detine, in mod concertat, impreuna cu alte persoane fizice sau juridice, pachete cuprinse inre 1% si 2% la patru dintre SIF-uri. Chelu nu a putut fi contactat pentru a comenta aceste informatii. "Evolutia SIF-urilor incepe sa semene cu ce s-a intamplat anul trecut. Pe piata apar tot felul de informatii negative cum ar fi instructiunea CNVM sau anuntul privind detinerile lui Catalin Chelu, de parca se incearca o scadere a cotatiilor", spune Adrian Ceuca, director adjunct la Broker Cluj. In iunie anul trecut actiunile SIF-urilor au inregistrat pierderi importante in urma aparitiei pe site-ul CNVM a unui proiect de instructiune privind pragul, proiect care nu a mai intrat apoi in vigoare.
Ceuca crede ca scaderea pe SIF-uri nu va mai dura mult, minimele urmand a fi atinse, estimeaza el, saptamana aceasta.
Scaderea actiunilor SIF a venit in contextul in care investitorii se tem pe de o parte de vanzarile care ar putea fi generate de aplicarea instructiunii, dar si de faptul ca fondurile straine ar putea fi mai precaute in legatura cu actiunile SIF-urilor, ceea ce ar putea subtia numarul de cumparatori din piata. Temerile in legatura cu SIF-urile s-au suprapus peste conjunctura de pe pietele internationale, care au trecut prin fluctuatii puternice in ultimele saptamani. Conform instructiunii, in cazul in care actionarul nu isi reduce detinerea la sub 1% in termen de trei luni, actiunile ar urma sa fie vandute cu forta, conform unei proceduri din legea pietei de capital.
De la inceputul anului SIF-urile au pierdut 13%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO