Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Bursa continua tendinta ascendenta, insa reduce din ritm

Brokerii: Bursa continua tendinta ascendenta, insa reduce din ritm
20.09.2009, 23:50 17

Pe termen scurt bursa locala isi mentine tendinta usorascendenta, sustinuta in principal de evolutiile pietelor externe,insa in ciuda scaderii volatilitatii in ultima perioada brokeriiapreciaza ca sfarsitul lunii ramane deschis oricarui scenariu,nefiind excluse corectii in piata.

"In ciuda ultimelor doua saptamani, in care variatiile s-audiminuat pe bursa locala si volumele de tranzactionare s-au maimicsorat, semnale din care s-ar putea trage concluzia ca s-a intratintr-o perioada de consolidare, piata isi pastreaza tendintaascendenta, doar ca si-a redus din ritmul de crestere. Evolutiilepietelor de capital cred ca se pastreaza in continuare volatile, inconditiile in care orice stire pozitiva sau negativa se transpuneimediat in piata. Astfel este aproape imposibil sa dai un verdictcum va evolua Bursa in perioada urmatoare, ramanand deschisaoricarui scenariu", a declarat Razvan Pasol, directorul executiv alsocietatii de intermediere Intercapital Invest.

De la inceputul lunii indicele principal al pietei localeBET a inregistrat un avans de aproape 4%, variatiile zilnicenedepasind plus minus 1%, situatie consemnata si in sedinta devineri, cand BET a coborat cu 0,5% fata de referinta. Cel mai mareavans in aceasta perioada l-au inregistrat societatile financiare,care au urcat cu peste 14% fata de referinta, in conditiile in careinvestitorii au acumulat pe fondul discutiilor de ridicare apragului care au avut loc in Parlament in ultima saptamana.

Vineri, la categoria societatilor financiare, titlurile SIFMoldova (SIF2) au inregistrat cel mai mare avans, de 2,7%, urmatein top de cresterile SIF Transilvania (SIF3), de 2,1% si SIFBanat-Crisana (SIF1), de 1,7%. Indicele de resort BET-FI ainregistrat in ultima sedinta cel mai mare avans din piata, de 1,8%fata de referinta. Societatile bancare BRD si Banca Transilvania(TLV) au inchis sedinta in coborare, cu corectii de 1,6% sirespectiv 1,9%, o situatie asemanatoare au inregistrat si actiunilebancii austriece Erste Bank (EBS), pierzand 0,2%.

Valoarea tranzactiilor pe piata de actiuni a fost in schimb unaredusa, de doar 3,5 mil. euro, in timp ce pe piata de obligatiunis-au vandut vineri titluri de stat in valoare de peste 5 mil. lei."Piata de obligatiuni este abia in formare la Bucuresti, inconditiile in care de abia doi ani se tranzactioneaza acesteinstrumente. Nu avem un nivel de referinta in ceea ce privesteoptimul sau minimul si maximul tranzactiilor pe obligatiuni, asa canu se poate spune daca e mult sau putin cat se tranzactioneaza acumpe aceste titluri", a explicat Pasol.

In sectorul energetic, titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) siTransgaz (TGN) au inchis sedinta de vineri pe verde, cu aprecieride 1,5% si respectiv 0,4%, in timp ce actiunile societatiinationale de transport de energie Transelectrica (TEL) au coboratcu 0,8% fata de referinta. "In conditiile in care coeficientul decorelare al BET cu S&P 500 este de peste 0,9%, este cat sepoate de evident ca evolutia pietei locale va fi data in continuarede cum evolueaza piata americana. De altfel cred ca este o abordarenormala, ca iesirea din criza sa fie asteptata sa vina de laamericani", a incheiat Pasol.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO