Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Bursa se consolidează pe vară, iar din toamnă sparge maximele

Brokerii: Bursa se consolidează pe vară, iar din toamnă sparge maximele
16.06.2010, 23:41 22

Bursa a continuat să urce rapid şi în şedinţa de ieri, cea maimare apreciere fiind consemnată de indicele BET-FI, care grupeazăcele cinci societăţi financiare, de aproape 4,2% faţă dereferinţă.

IndiceleBET, al celor mai lichide zece titluri, a avansat cu peste 2,7%, întimp ce indicele energetic BET-NG a urcat cu 2,6% faţă de cotaţiade marţi. Valoarea tranzacţiilor din şedinţa de ieri a depăşit 11,7mil. euro, cel mai ridicat de la începutul acestei luni, pe unvolum de tranzacţionare de aproape 66,5 milioane de titluri."Investitorii au apreciat stabilitatea politică după cădereamoţiunii, şi chiar dacă Guvernul nu a avut rezultate bune pânăacum, investitorii văd un viitor pe termen scurt, în sensul că s-amai eliminat din incertitudinea din piaţă", a spus OctavianDragolea, directorul sucursalei IFB Finwest din Bucureşti.

Cel mai mare rulaj din piaţă l-au înregistrat titlurile bancareBRD, de peste 10,9 mil. lei, în timp ce cotaţia acţiunilor a urcatcu 1,7% peste referinţă, la preţul de 11,7 lei/unitate.

La categoria societăţilor financiare, titlurile SIFBanat-Crişana (SIF1) au înregistrat cea mai mare apreciere, de4,9%, depăşind pragul de 1 leu/unitate. În top au urmat acţiunileSIF Oltenia (SIF5), care au urcat cu peste 4,8%, însă auînregistrat cel mai mare rulaj dintre SIF-uri, de peste 9,7milioane de lei, şi acţiunile SIF Muntenia (SIF4), de aproape 4,6%faţă de referinţă.

În sectorul financiar, cea mai mare apreciere a fost însăconsemnată de titlurile Broker Cluj, care au urcat cu peste 8,2%,după ce compania a publicat rezultatele pentru luna mai.

"Căderea moţiunii a fost un semnal de reintrare în piaţă lacumpărare pentru investitori, iar după euforia de astăzi (ieri - n.a.) piaţa cred că va intra într-o perioadă de acumulare şi deconsolidare peste pragurile suport. Nu cred că volatiliatea se vamenţine ridicată pe durata verii pentru că nu sunt motive săsusţină o volatilitate mare în piaţă, vine vara, iar investitoriisunt puţini", a adăugat Dragolea.

Aprecierea indicelui energetic a fost susţinută în principal decreşterea cotaţiei titlurilor companiei petroliere OMV Petrom(SNP), de peste 3%, în timp ce societăţile de utilităţi Transgaz(TGN) şi Transelectrica (TEL) au avansat cu 1,6% şi respectiv 2,9%faţă de referinţă.

"Cred că nivelurile actuale se vor transforma în praguri suport,iar piaţa va evolua peste aceste niveluri, dacă pe extern nu seîntrâmplă evenimente extraordinare care să ducă la o corecţie petermen scurt. Dacă o să fie scăderi în piaţă, or să fie punctuale,pe anumiţi emitenţi şi de scurtă durată", a continuat Dragolea.

Indicele BET a depăşit ieri pragul suport de 5.000 de puncteînchizând cu un avans de aproape 100 de puncte peste acest nivel,în timp ce indicele BET-FI a închis cu un avans de peste 2.000 depuncte peste pragul de rezistenţă de 20.000 de puncte.

"Din toamnă sper însă ca piaţa să depăşească maximele atinse înacest an, în condiţiile în care indicii se vor păstra la nivelurileactuale. Este posibil să asistăm din ce în ce mai mult la semnalepozitive din partea economiilor externe, dar şi internă înurmătoarea perioadă", a încheiat Dragolea.

De urmărit astăzi

  • Evoluţia societăţilor financiare (SIF-uri), care în prima partea săptămânii au înregistrat creşteri de peste 10%.
  • Evoluţia titlurilor Broker Cluj (BRK), care au urcat cu peste8% în şedinţa de ieri, după ce compania a publicat rezultatele lacinci luni.
  • Evoluţia acţiunilor OMV Petrom (SNP), care continuă săînregistreze creşteri, pe fondul aprecierii preţului la ţiţei dinultima perioadă.
  • Evoluţia titlurilor Dafora Mediaş (DAFR), care la aproape osăptămână de la propunerea de divizare a societăţii continuă săînregistreze creşteri.
  • Evoluţia acţiunilor bancare BRD şi Banca Transilvania (TLV),care înregistrează o creştere a rulajelor în ultima perioadă, iarcotaţiile revin pe plus.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO