Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred ca Bursa se duce din nou la vale pe o lichiditate redusa

Brokerii cred ca Bursa se duce din nou la vale pe o lichiditate redusa
28.06.2009, 18:54 21

Brokerii se asteapta in perioada urmatoare la o sca-dere semnificativa a lichi-ditatii pe piata locala, in-vestitorii devenind ceva mai precauti odata cu aproprierea perioadei de raportari financiare la trimestrul al doilea.

Ei anticipeaza o evolutie descendenta a Bursei, cu amplitudini ceva mai ridicate, gradul mare de incertitudine ducand la o crestere a volatilitatii. Societatile financiare manifesta o tendinta de consolidare, insa piata locala ramane in continuare corelata cu evolutiile bursiere externe, considera acestia. "Exista o tendinta generala de scadere in piata si este foarte posibil sa asistam la o accentuare a corectiilor mai ales ca urmeaza perioada de raportari financiare la trimestrul al doilea. Piata va evolua insa intr-un range ceva mai mare decat cel din ultimele saptamani, pentru ca nu se observa niciun motiv de stabilizare a preturilor si nici foarte mult entuziasm printre investitori nu mai e. Acest lucru va duce la cresterea gradului de incertitudine si implicit al volatilitatii", a declarat Razvan Pasol, directorul general al Intercapital Invest.
Bursa a inchis sedinta de vineri intr-o usoara apreciere, cu un avans de 1,4% pe indicele BET, al celor mai lichide zece companii din piata, in timp ce sectorul energetic, redat de indicele BET-NG, a inregistrat o crestere de 0,8% peste referinta, atingand nivelul de 490 de puncte.
Dintre companiile grupate sub indicele BET, titlurile Impact (IMP) si Bio-farm (BIO) au inregistrat cea mai mare crestere, de 5% si respectiv 2,4%, urmate indeaproape de actiunile Petrom (SNP) si Banca Transilvania (TLV), care au marcat aprecieri de 2,2% si respectiv de 1,8% fata de referinta.
Tot in sectorul bancar, titlurile BRD au inregistrat vineri o crestere de 1,8%, in timp ce actiunile Bancii Carpatica (BCC) au coborat cu aproape 3%, una dintre cele mai mari corectii din piata. La categoria international, titlurile bancii austrice Erste Bank (EBS) au inchis in stationare, la pretul de 78 lei/actiune.
Societatile financiare, grupate sub indicele BET-FI, au inregistrat cea mai mare crestere la nivelul indicatorilor, de peste 3% fata de referinta, urcand astfel la pragul de 16.500 de puncte. Cel mai mare avas la categoria SIF-uri l-au inregistrat actiunile SIF Muntenia (SIF4), care au urcat cu 5,2% la pretul de 0,605 lei/titlu. Restul actiunilor au inregistrat aprecieri in medie cu 2%.
"Tinand cont de evolutia din ultimele saptamani se observa o consolidare pe societatile financiare, insa SIF-urile nu pot evolua diferit fata de restul pietei sau fata de pietele externe, care raman si in aceasta perioada principalul factor de influenta", a explicat Pasol. El a mai apreciat ca o crestere a volatilitatii in piata va duce la o reducere a numarului de investitori care se vor decide sa intre in piata in perioada urmatoare, acestia preferand sa fie mai precauti.
"Entuziasmul investitorilor de pe piata locala a fost sustinut pana in prezent doar de declaratii si nu s-a vazut nimic concret la nivelul pietei. In conditiile in care volatilitatea va creste in aceasta perioada, investitorii in lipsa de evenimente concrete, cum ar fi listarea Fondului Proprietatea sau eliminarea pragului de detinere pe SIF-uri, vor fi mai precauti si nu se vor grabi sa intre la cumparare. Acest lucru va duce in mod cert la o scadere a lichiditatii pietei", a adaugat Pasol.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO