Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred ca Bursa va creste cel putin pana la vara

Brokerii cred ca Bursa va creste cel putin pana la vara
30.03.2010, 23:30 25

Bursa de la Bucuresti a revenit ieri pe crestere la nivelulprincipalilor indici din piata, cea mai mare apreciere fiindinregistrata de sectorul energetic, redat de indicele BET-NG, carea urcat cu aproape 1,3% fata de referinta. Primele zece cele mailichide titluri au avansat cu 0,9%, in timp ce societatilefinanciare, grupate sub BET-FI, au urcat cu doar 0,1% fata decotatia de luni. Lichiditatea a crescut cu putin fata de sedinta deluni, rulajul de ieri al pietei ridicandu-se la putin peste 6,5mil. euro. Cele mai tranzactionate titluri au fost actiunilecompaniei de foraj si costructii Dafora Medias (DAFR), cu un volumde aproape 9 milioane de unitati, cotatia urcand la pretul de 0,166lei/actiune.
"Nu ma astept la nimic deosebit pe Bursa in aceasta saptamana, darcred ca vom vedea miscari ceva mai importante dupa sarbatori.Impulsul o sa fie dat de pietele externe, care continua sainregistreze cresteri si par sa dea o confirmare unui nou trendascendent", a declarat Adrian Lupsan, directorul general adjunct alsocietatii de intermediere Intercapital Invest.
Titlurile Condmag Brasov (COMI) au continuat aprecierea puternicainceputa luni, odata cu includerea actiunilor in cadrul indiceluiBET, titlurile constructorului de magistrale urcand ieri cu peste5,4% fata de referinta. O crestere puternica au inregistrat sititlurile Alro Slatina (ALR), de peste 8,3%, actiunile combinatuluiurcand la pretul de 3,65 lei/actiune.
"Din punctul de vedere al potentialului de crestere, cred ca sunt70% sanse sa vedem o reluare a cresterilor ceva mai puternice dupasarbatori, iar la nivel de indici apreciez un plus cuprins intre 5%si 15%. Se observa acelasi scenariu ca si in februarie, cand Bursaa intrat intr-o pauza la nivel de lichiditate si volatiliate, apoia revenit pe crestere. La fel cred ca o sa se intample si acum",crede Lupsan. In aceasta luna, indicele BET a urcat cu peste 11%,in timp ce SIF-urile au marcat un avans de putin peste 9% fata desfarsitul lunii februarie.
Tot pe plus au inchis si titlurile societatii de intermediereBroker din Cluj (BRK), cu un avans de aproape 5,2%, care au urcatastfel la pretul de 0,347 lei/actiune.
Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au continuat sa evolueze inscadere, inregistrand ieri o corectie de 0,4% fata de referinta.Titlurile BRD au revenit pe crestere, cu un avans de aproape 0,7%fata de cotatia de luni.
Aprecierea din sectorul energetic a fost sustinuta in principal deavansul titlurilor OMV Petrom (SNP), care au urcat cu 2,4%, lapretul de 0,348 lei/actiune. Societatile de utilitatiTranselectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inchis in urcare, cuaprecieri reduse insa, de 0,5% si respectiv 1% fata dereferinta.
Indicele BET-FI a fost tras in jos ieri de evolutia actiunilor SIFBanat-Crisana (SIF1), care au coborat cu peste 1,2% fata dereferinta, in timp ce restul SIF-urilor au urcat in medie cu 0,5%fiecare.
"Aprecierile vor continua pana in vara si nu exclud chiar sa vedempreturi similare cu cele din vara lui 2008. Ramane de vazut ce seva intampla din toamna, dar pana atunci nu cred ca vom vedeacorectii de amploare pe piata locala", a incheiat Lupsan.
Pe extern, principalii indici europeni au evoluat pe plus ieri,indicele pan-european Euro Stoxx 50 consemnand cea mai mareapreciere din regiune, de 0,3% fata de referinta.

De urmarit astazi

  • Evolutia actiunilor Condmag Brasov (COMI), care continua sainregistreze cresteri puternice odata cu introducerea in cadrulindicelui BET.
  • Evolutia titlurilor Bancii Transilvania (TLV), care continua pescadere, in timp ce actiunile BRD au revenit ieri pe plus, cu unavans minim insa.
  • Evolutia societatilor financiare (SIF-uri), care se pastreazape plus, insa reduc considerabil din volatiliate.
  • Evolutia actiunilor Dafora Medias (DAFR), care ieri auinregistrat unul dintre cele mai mari avansuri din piata.
  • Titlurile producatorului de utilaje petroliere Uztel Ploiesti(UZT), care au consemnat pentru a doua oara consecutiv cea mai marescadere din piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO