Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred că doar oferta Transgaz va mai anima bursa

Brokerii cred că doar oferta Transgaz va mai anima bursa

Autor: Stefan Musgociu

31.08.2012, 00:05 921

Bursa de la Bucureşti a scăzut nesemnificativ, cu 0,2%, într-o piaţă apatică şi în care tranzacţiile cu acţiunile Fondului Proprietatea (FP), OMV Petrom (SNP) şi Banca Transilvania (TLV) au asigurat două treimi din lichiditatea de 1,6 milioane de euro.

"Aceeaşi stare de aşteptare este şi pe pieţele externe, după ce au crescut destul de mult în august pe fondul speranţei investitorilor privind intervenţii ale băncilor centrale în pieţe.

Cred că după 6 septembrie, când este întâlnirea Băncii Centrale Euro­pene, vom vedea mişcări mai clare şi pe extern, care pot fi urmate de bursa locală. Pe plan local, în lipsa unor investitori de calibru şi a unor emitenţi atractivi nu prea este mişcare. Piaţa a ajuns la niveluri la care este neinte­resantă atât pentru cumpărători, cât şi pentru vânzători. Doar ştiri deosebite cred că ar putea mişca preţurile într-o parte sau alta, fapt care ar determina luarea unor poziţii pe vânzare sau cum­părare", a declarat Adrian Tod-Răileanu, directorul general al firmei de bro­keraj Rombell Securities.

El nu crede că pe plan intern ar putea apărea ştiri deosebite, astfel că investitorii vor aştepta în continuare un semnal de pe bursele externe.

"Nu cred că privatizarea Oltchim va avea un impact foarte mare în piaţă, fiind o acţiune care nu face volume impresionante şi din cauza free-float-ului foarte redus. Oferta secundară de la Transgaz ar putea produce unele mişcări, dar totul depinde de preţul la care se va realiza oferta. După oferta Transelectrica, în care mulţi investitori au pierdut bani, este posibil să existe o oarecare reticenţă din partea unora de a participa la oferta Transgaz", a mai spus brokerul.

La închiderea pieţei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu numai 0,14%, iar indicele extins al Bursei BET-XT era cu 0,19% sub nivelul de miercuri.

Puţinii investitori prezenţi la tranzacţionare au realizat operaţiuni de doar 6,8 milioane lei (1,5 milioane euro), valoare cu o treime sub rulajul şedinţei de miercuri, de 10,3 milioane lei (2,3 milioane euro).

Lichiditatea a fost salvată de operaţiunile cu acţiunile Fon­dului Proprietatea (2,7 milioane de lei), OMV Petrom (964.000 de lei) şi Banca Transilvania (775.000 de lei), care au cumulat 4,5 milioane de lei.

Astfel, cele trei titluri au asigurat două treimi din rulajul pieţei acţiunilor.

La închiderea pieţei prin­cipale de la Bucureşti, bursele vest-europene erau în scădere cu până la 0,8%, din cauza temerilor investitorilor privind încetinirea creşterii economice mondiale, amplificate de datele economice din Japonia şi Coreea de Sud.

Totodată, banca centrală a Statelor Unite a arătat joi-seară, într-un raport privind mediul de afaceri, că economia continuă să crească, remarcă ce descurajează speculaţiile că preşe­dintele instituţiei Ben Bernanke va anunţa noi măsuri de stimulare a economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO