Burse - Fonduri mutuale

Brokerii cred că investitorii nu vor îngrăşa porcul pe final de an

Brokerii cred că investitorii nu vor îngrăşa porcul pe final de an

Brokerii cred că investitorii nu vor îngrăşa porcul pe final de an

Autor: Stefan Musgociu - Mediafax

06.12.2011, 00:07 975

Bursa de la Bucureşti a crescut cu 1%, în linie cu bursele externe, într-o piaţă în care investitorii care vizează acţiunile SIF-urilor nu au mai avut răbdare să aştepte dezbaterile pe proiectul de creştere a pragului de deţinere şi au dus preţurile pe scădere de până la 3,3%. "Astăzi piaţa a fost dominată de ceea ce se va întâmpla la SIF-uri, dacă se va întâmpla. Investitorii îşi mai îndreaptă, sporadic, atenţia către unele companii. Cred că majoritatea aşteaptă o clarificare a situţatiei externe care ar putea aduce claritate în ceea ce priveşte viitorul pieţei locale", a declarat Marcel Murgoci, directorul de operaţiuni al firmei de brokeraj Estinvest.

Piaţa locală a fost pe plus încă din primele minute, continuând să urmeze linia ascendentă a burselor externe, însă creşterile au fost lente în majoritatea cazurilor.

Dacă până aproape de ora 14:45 acţiunile SIF-urilor au fost pe creştere uşoară, după acest moment au trecut pe roşu, întrucât unii dintre investitori nu au mai avut încredere că iniţiativa legislativă va fi discutată luni. Pentru scurt timp aceste titluri au recuperat o parte din pierderi, însă după ora 16:15 scă­derile s-au accelerat în cazul SIF Banat-Crişana (SIF1) şi SIF Transil­vania (SIF3).

La închiderea şedinţei, acţiunile SIF-urilor consemnau scăderi cuprinse între 0,8% şi 3,3%.

Şedinţa de plen din Camera De­putaţilor era programată să înceapă la ora 15:00 şi a început la 15:30, iar până la finalul sesiunii bursiere deputaţii nu au dezbătut proiectul legislativ referitor la pragul de deţinere.

Indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, a încheiat ziua în creştere cu 1,36%. Titlurile Fondului Proprie­tatea au fost cele mai lichide, cu operaţiuni de 29,5 milioane lei. Cea mai mare parte a rulajului a provenit din şapte deal-uri cu 0,42% din acţiunile FP, în valoare cumulată de 25 milioane lei.

Top câştigători şi perdanţi la bursă

"Se vede foarte clar că investitorii instituţionali au luat o pauză, iar revenirea lor depinde de ce se va decide în cadrul summitului UE de vineri de la Bruxelles. Ţările din Europa Centrală şi de Est suferă din cauza crizei datoriilor de stat din zona euro, iar din acest motiv motorul bursei, fondurile de investiţii, sunt precaute", a afirmat Murgoci.

Două tranzacţii negociate au fost realizate şi cu titluri SIF Oltenia (SIF5) şi SIF Moldova (SIF2), de 3,6 milioane lei şi, respectiv, de 3,5 milioane lei. Acţiunile SIF Oltenia au fost cedate la 1,041 lei, preţ cu 0,76% sub cel de vineri, iar titlurile SIF Moldova au fost transfe­rate la 0,95 lei, în scădere cu 1,04%.

Pe piaţa principală, acţiunile SIF Oltenia au scăzut cu 1,05%, iar titlurile SIF Moldova au coborât cu 0,94%.

"În această ultimă lună a anului vom asista la o evoluţie în canal, cu creşteri urmate de scăderi. Cel mai pro­babil, aceste mişcări vor veni pe volume destul de mari de tranzacţionare în anumite şedinţe. Nu ştiu cât se mai poate recupera din pierderile înre­gistrate de bursă în acest an, dar în niciun caz nu trebuie să ne aşteptăm să «îngrăşăm porcul» pe final de an. Unii analişti se aşteaptă la un rally de Crăciun, însă eu cred că poate doar afară vom vedea o astfel de mişcare, pentru că la noi nu prea văd care ar fi motivele pentru o astfel de evoluţie", a conchis brokerul. La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele vest-europene avansau cu până la 1,3%.

De urmărit astăzi

  • Acţiunile Fondului Proprietatea (FP), care au făcut obiectul a şapte tranzacţii speciale prin care s-au transferat 58,5 milioane de titluri, reprezentând 0,43% din capitalul fondului. Transferurile au cumulat aproape 25 mil. lei (5,7 mil. euro) şi s-au efectuat la un preţ în uşoară creştere.

  • Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) după ce omul de afaceri Tudor Dumitru, care este şi administrator al societăţii, a fost raportat pe bursă cu achiziţia unui pachet de 33.000 de acţiuni ale SIF Oltenia în valoare de circa 8.000 de euro.

  • Titlurile SIF Moldova (SIF2) care a anunţat că a încheiat ieri cu Erste contractul prin care a cedat 1,2553% din capitalul BCR pentru 123,6 mil. lei (28,4 mil. euro). Societatea ar urma să primească şi titluri Erste în schimbul participaţiei cedate la BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO