Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Cu o stire pozitiva nu se face primavara pe Bursa

14.03.2008, 19:33 11

Bucuria investitorilor de la Bursa nu a tinut decat o zi, ieri piata inregistrand o noua corectie pe fondul stirilor negative venite de pe piata din SUA.
Brokerii spun ca putinele stiri pozitive nu pot schimba starea de fapt de pe Bursa, in conditiile in care informatiile negative predomina pe piata internationala.
"In aceste vremuri grele este nevoie de mai mult de o stire pozitiva ca sa avem crestere. Acum vine o stire buna urmata de alte cinci negative. In ritmul acesta este normal sa avem oscilatii mari de pret de la o sedinta la alta de care profita speculatorii", declara Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al societatii de brokeraj Est Invest.
SIF-urile au pierdut ieri in medie 2,5%, pe fondul unor tranzactii nu foarte ridicate insa. "Probabil unii investitori cu actiuni de-abia asteptau o stire pozitiva pentru a mai inchide din pozitii. Exista o masa mai mare de investitori care cred ca piata este pe trend de scadere in ciuda datelor pozitive aparute zilele trecute in SUA", considera Marcel Murgoci. Piata americana a inchis noaptea trecuta cu scaderi de peste 1%, care au anulat o mare parte din avansul consemnat in sedinta precedenta.
Indicii principalelor piete europene inregistrau ieri scaderi de 2-3%, pe fondul rapoartelor legate de scaderea pietei de retail din SUA in luna februarie si dupa ce fondul de obligatiuni ipotecare Carlyle Group a anuntat ca este in pragul falimentului din cauza unor datorii in valoare de 16,6 mld. de dolari pe care nu le poate onora. "Astept cu interes alte rapoarte din SUA care trebuie sa fie facute publice astazi (n.r. - ieri) si in functie de care va evolua si piata noastra. O surpriza ar fi sa apara stiri pozitive. Inca depindem de pietele externe", a conchis Murgoci.
Indicele BET a pierdut ieri 0,6%, pe fondul unei reveniri spre finalul sedintei. Actiunile Petrom au castigat 1%, cele ale Rompetrol Rafinare au inregistrat o scadere nesemnificativa, in timp ce titlurile BRD au stagnat la nivelul pietei. Scaderi de peste 4% au consemant actiunile Impact Bucuresti si Antibiotice Iasi.
Valoarea tranzactiilor cu actiuni de pe Bursa s-a ridicat ieri la 7,7 mil. euro, lichiditatea fiind ajutata de transferul de pe piata RASDAQ a unui pachet sem-nificativ din actiunile operatorului portuar Convex Constanta, valoarea tranzactiilor cu titlurile acestuia insumand 13,4 mil. euro.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au inregistrat ieri o corectie de 3,2%, inchizand sedinta la un nivel de 2,71 lei/actiune. Pe parcursul sedintei de ieri, preturile de tranzactionare au variat intre un minim de 2,69 de lei/actiune si respectiv un maxim de 2,78 lei pentru o actiune, valoarea tranzactiilor depasind 2,2 mil. lei (aproximativ 600 mil. euro). In 2007, SIF Banat-Crisana a raportat cel mai mare profit dintre restul societatilor de investitii financiare de pe bursa, atingand nivelul de 122 de milioane de lei (36,5 milioane de euro). Capitalizarea societatii a crescut in ultimii doi ani cu aproximativ 11%, in prezent societatea detinand active in valoare de 1,48 mld. lei.

Titlurile Antibiotice Iasi (ATB) au pierdut ieri 4,3%, valoarea tranzactiilor cu aceste actiuni cumuland circa 612.000 de lei (165.000 de euro). Scaderile din ultima perioada a acestor titluri vine dupa ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a retras de la privatizare producatorul roman de medicamente, anuntand ca va inapoia banii companiilor care au cumparat dosarele de prezentare si au achitat taxa de acces la camera de date a societatii. AVAS a anuntat ca va relansa compania la privatizare, de aceasta data folosind o metoda conforma cu cerintele Comisiei Europene si care sa tina cont de importanta economica si sociala a Antibiotice.

Actiunile Impact Developer & Contractor (IMP), dezvoltatorul imobiliar din Bucuresti, au inregistrat ieri o corectie de 4,3%, valoarea tranzactiilor desfasurate atingand nivelul de 245.000 de lei (65.800 euro). Actiunile Impact au atins ieri un prag minim de 0,24 lei/actiune si au urcat pana la un pret de 0,25 lei pentru o actiune. Titlurile Impact au inregistrat de la inceputul anului o scadere de peste 50%, aceasta fiind si cea mai mare corectie inregistrata de o companie pe Bursa. Impact a raportat anul trecut un profit de 259 milioane de lei (77,5 milioane de euro), cea mai mare a profitului provenind din reevaluarea terenurilor companiei.

Titlurile operatorului portuar Oil Terminal (OIL) s-au corectat ieri cu 4%, pe fondul unor tranzactii care au depasit cu putin pragul de 58.000 lei (15.600 euro). Ultimul pret de tranzactionare al actiunilor Oil a fost de 0,72 lei/actiune, in scadere fata de nivelul maxim de 0,75 lei pentru o actiune atins in cadrul sedintei. La jumatatea lunii februarie compania energetica de stat azera, SOCAR, a incheiat un contract pentru livrarea a 5 mil. tone de titei operatorului roman. Oil Terminal, alaturi de Conpet Ploiesti, au fost desemnate din partea Romaniei pentru a face parte din actionaritul companiei de dezvoltare a proiectului pentru realizarea oleoductului Constanta-Trieste.

Actiunile Vastex Vaslui (VASX) au sarit ieri cu 19%, continuand seria de aprecieri din ultimele sedinte, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri ridicandu-se la circa 110.000 de euro (408.000 de lei). Avansul inregistrat de aceste titluri vine dupa ce producatorul de tesaturi si confectii a raporat saptamana trecuta un profit net pe anul trecut de 1,4 mil. euro (4,65 mil. lei), in crestere cu 33% fata de cel obtinut in 2006. Afacerile companiei au urcat in aceeasi perioada cu 33,6%, ajungand la 18,9 mil. euro (63,13 mil. lei). Ultimul pret la care actiunile Vastex Vaslui s-au tranzactionat ieri a fost de 25 lei/actiune, cu aproape 60% peste nivelul de la sfarsitul anului precedent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO