Burse - Fonduri mutuale

Brokerii de la Bursa nu exclud corectii la inceput de an

Brokerii nu exclud corectii la inceput de an
03.01.2010, 23:10 22

Brokerii apreciaza ca Bursa va avea un inceput de an ceva maislab, in prima parte a anului nefiind excluse corectii la nivelulindicilor, pe fondul inrautatirii situatiei economice pe planlocal. Per ansamblu insa, 2010 va inchide pe plus, cu un avans de30%, in conditiile in care in 2009 indicele BET s-a apreciat cupeste 60%.

"In prima parte a anului Bursa va trece printr-o perioadadificila pe fondul problemelor din economie. Ma astept chiar la oreducere a ratingului de tara pe fondul inrautatirii contextuluieconomic", a apreciat Darie Moldovan, directorul general adjunct alsocietatii de intermediere Broker din Cluj.

Parerea este impartasita si de Iulian Panait, presedintelesocietatii de consultanta in investitii KTD Invest, care apreciazaca, in ciuda optimismului extrem de ridicat, investitorii vor fidezamagiti in prima parte a anului, cand vor realiza ca revenireaeconomica va fi una fragila si de durata.

"Ma astept ca in prima parte a anului investitorii se satrezeasca la realitate si daca pana acum economic am mers foarteprost, iar Bursa a continuat sa urce, de la anul cred ca vom vedeaun echilibru intre cresterea economica si cea bursiera", a spusIulian Panait.

Crestere mai consistenta in sem. II

Din a doua jumatate a anului viitor brokerii apreciaza caindicii vor reveni pe plus, fiind estimata o crestere cuprinsaintre 20% si 30%. "Pentru 2010 estimez un avans cuprins intre 20%si 30% pe principalii indici, insa este posibil sa depasim acestnivel pe fondul unei evolutii externe favorabile", a explicat RaresNilas, directorul executiv al societatii de brokeraj BT Securities.Principalele titluri care vor sustine cresterea vor fi ca si panaacum, SIF-urile, actiunile bancare si companiile energetice.

"Cresterea va fi in bloc si va fi determinata ca si pana acum,de titlurile cele mai lichide din piata", a adaugat Nilas.

Si Razvan Pasol, directorul executiv al firmei de intermediereIntercapital Invest, apreciaza o crestere similara pe indici,precum si o crestere de 30% a lichiditatii in piata, aprecierilevenind mai degraba pe fondul ajustarii pietei locale cuprincipalele piete externe.

"Pentru anul viitor am un optimism moderat. Per ansamblu o savedem un an pozitiv, cu cresteri de 20%-25% pe indici si o cresterede 30% la nivel de lichiditate. Spre deosebire de 2009, ma asteptsi la o crestere a volatilitatii. Aprecierile din piata vor veniinsa ca ajustari ale pietei locale fata de principalele pieteexterne, care in momentul de fata au recuperat mai mult decat bursalocala", a spus Pasol.

Ca la fiecare inceput de an, brokerii spera la cat maimulte listari

In 2010 sunt in continuare asteptate listarea FonduluiProprietatea si majorarea pragului de detinere la SIF-uri, brokeriifiind de parere ca orice masura care poate aduce mai multiinvestitori in piata, si implicit sa creasca lichiditatea, estebine-venita.

"Ar fi excelent ca Fondul Proprietatea sa se listeze in sfarsitla Bursa, ar atrage investitori in piata, ceea ce ar crestelichiditatea. In plus, cred ca la bursa din Sibiu o sa vedem nistelistari pentru dezvoltarea pietei spot, insa deocamdata nu aminformatii concrete despre vreun IPO anul viitor", a spus Moldovan."Cred ca anul viitor vom vedea o usoara dezghetare a IPO-urilor pepiata locala", a adaugat si Razvan Pasol, directorulIntercapital.

Pe de alta parte, Nilas apreciaza ca intr-adevar atat listareaFondului Proprietatea sau a altor companii, cat si o eventualamajorare a pragului de detinere pe SIF-uri ar duce la o crestere alichiditatii in piata, dar nu rezolva problema de fond a pieteilocale, si anume subdezvoltarea bursei de la Bucuresti.

"Intotdeauna discutiile referitoare la majorarea pragului dedetinere au influentat fie in sus, fie in jos evolutiile SIF-urilesi la fel ma astept sa se intample si in 2010. Ma astept si lalistari noi anul viitor, iar acest lucru va genera o crestre alichiditatii in piata, doar toate astea nu rezolva problema de fonda pietei locale. Din pacate bursa de la Bucuresti devineneatractiva chiar si pentru investitorii locali", a spus Nilas.

Ceva mai rezervat este Panait, presedintele KTD, care consideraca anul viitor nu vom vedea niciun fel de listare pe piata locala,nici din partea investitorilor privati si nici a statului.

"Nu vom vedea listari in piata in 2010. Sentimentulinvestitorilor va fi unul negativ, cel putin in prima parte aanului, si nu cred ca vor fi receptibili la listari noi decompanii. Investitorii privati care au amanat listarea o vor facein continuare, iar statul nu cred ca va opta la varianta listariicompaniilor pentru privatizarea celor ramase in portofoliu", aadaugat Panait.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO