Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Deciziile din AGA si rezultatele interne vor conta mai mult

23.04.2009, 21:38 21

Bursa a reusit sa inchida sedinta de ieri in urcare, cu un avans de 1% pe BET, in timp ce societatile financiare au marcat cea mai mare apreciere din piata, de 1,6%, pana la nivelul de 15.800 de puncte.
Brokerii sunt de parere ca in perioada imediat urmatoare volatilitatea pietei va creste si mai mult pe fondul stirilor interne, in conditiile in care de astazi incep sa se tina adunarile generale la SIF-uri si alte companii importante, iar in urmatoarele doua saptamani vor curge rezultatele companiilor la trimestru.
"Volatilitatea este prezenta pe toate pietele, nu doar pe piata locala. La noi amploarea variatiilor este mai mare pentru ca tipul investitorilor prezenti pe piata locala este unul preponderent speculativ. Apreciez ca in perioada urmatoare volatilitatea sa se accentueze pe fondul stirilor interne care vor conta mai mult", a declarat Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucuresti a IFB Finwest.
La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat cea mai mare apreciere, de 2,7%, urmate in top de cresterile SIF Muntenia (SIF4), de 2,6% si SIF Moldova (SIF2), de 1,5%. Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au incheiat sedinta in stationare, la nivelul de 0,79 lei/actiune.
"Este foarte posibil ca pe SIF-uri sa vedem un interes mai mare in perioada imediat urmatoare, investitorii fiind interesati sa obtina cat mai multe drepturi de vot pentru adunarile generale in care se vor decide noile conduceri", a apreciat Dragolea in legatura cu situatia tensionata la nivelul societatilor financiare.
Titlurile societatilor bancare BRD si Banca Transilvania (TLV) au inchis la acelasi nivel de referinta, de 6,65 lei/actiune si respectiv 1,17 lei/titlu, in timp ce la categoria international cotatia titlurilor bancii austriece Erste Bank (EBS) a urcat cu 1%, la 65 de lei/actiune.
Sectorul energetic a inregistrat un plus de 1,2% pe indicele BET-NG, pe fondul aprecierilor companiilor petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP), care au urcat cu 1,6% si 1,7%. Societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au marcat evolutii diferite, astfel ca titlurile companiei nationale de transport de energie electrica au urcat cu aproape 3% fata de referinta, in vreme ce actiunile societatii nationale de transport de gaze naturale au coborat cu 0,7%, pana la pretul de 129 lei/titlu.
"Nu cred ca mai exista riscul sa scadem sub nivelurile atinse in urma raliului din ultima luna. Mai mult chiar, apreciez ca piata inca prezinta potential pentru un nou val de aprecieri de pana la 30%, situatie cu care ne putem confrunta din a doua jumatate a lunii mai. Cu toate acestea, o astfel de apreciere reprezinta mai degraba un pronostic, la cat de volatil evolueaza bursa", a continuat Dragolea.
Titlurile Broker au continuat si ieri aprecierea puternica din ultimele zile, consemnand un avans de 14,4%, in timp ce actiunile producatorilor chimici Amonil (AMO) si Azomures (AZO) au urcat cu 14,9% si respectiv 14,7%. Cresteri asemanatoare au inregistrat si actiunile Altur (ALT), care au marcat un avans de 11,3% si titlurile Armatura (ARM), care au urcat cu 11,2% fata de referinta.
Valoarea trazactiilor s-a ridicat ieri la aproape 25 mil. lei (5,7 mil. euro), volumul de tranzactionare situandu-se la 58,6 milioane de actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO