Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Este posibil sa avem surprize neplacute la raportarile financiare

Brokerii: Este posibil sa avem surprize neplacute la raportarile financiare
28.07.2009, 19:05 14

Bursa a inchis ieri in scadere, cu o corectie de peste 1,1% pe indicele BET, pe fondul iesirii din piata si al marcarii de profit ale speculatorilor, dupa aprecierile puternice consemnate de titlurile bancare din ultimele sedinte. Cele mai afectate au fost insa societatile financiare, care au pierdut 3,3% fata de referinta, coborand astfel la nivelul de 17.100 de puncte.

Brokerii sunt de parere ca astfel de evolutii, date de intrarea puternica in piata a speculatorilor pe anumiti emitenti, este un lucru pozitiv pentru bursa locala, mai ales intr-o perioada in care valoarea de tranzactionare abia daca depasea un milion de euro. Evolutia de ieri nu i-a surprins pe brokerii, o astfel de reactie fiind asteptata din partea speculatorilor.

"Evolutia de azi (ieri - n.a) este un lucru perfect normal si nu reprezinta o surpriza. Investitorii au iesit din piata si au marcat profit pe fondul aprecierilor puternice din ultimele sedinte, in special pe titlurile bancare. Intrarea speculatorilor in piata este un lucru sanatos pentru bursa, pentru ca atrage mai multi investitori in piata prin cresterea volatilitatii, fapt care duce la cresterea volumelor de tranzactionare si implicit a rulajului", a declarat Liviu Avram, directorul de tranzactionare din cadrul Piraeus Securities.

Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au inchis sedinta de ieri in scadere cu 2,1% fata de referinta, in vreme ce actiunile BRD, cea mai mare banca listata, au urcat cu peste 1%, la pretul de 9,85 lei/titlu, un nou maxim de la inceputul anului.

La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat cea mai mare pierdere, de 3,5% fata de referinta, in vreme ce restul SIF-urilor au consemnat pierderi in medie cu 3%.

"Este posibil ca pe perioada rezultatelor sa vedem o volatilitate ceva mai ridicata, dar sansele sunt ca piata sa se inscrie pe un trend descendent. Cred ca aprecierile din ultima perioada au urcat prea mult piata locala, iar cresterile au venit pe fondul contextului international, in special de pe piata americana, unde se simte un optimism ceva mai ridicat. Astfel, aprecierile de la noi cred ca au devansat starea economiei reale si sunt posibile corectii chiar si in ciuda unor rezultate favorabile", a adaugat Avram.

Majoritatea companiilor din sectorul energetic au inchis pe minus, indicele de profil, BET-NG, consemnand un declin de 1,6% fata de referinta. Companiile petroliere Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC) au coborat cu 2,4% si respectiv 1% fata de referinta, in timp ce societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au pierdut 2,3% si respectiv 1%.

Companiile din constructii au inchis de asemenea in scadere, titlurile Dafora (DAFR) si Condmag (COMI) pierzand 2,4% si respectiv 3,3% fata de referinta. "Cred ca exista riscul sa vedem niste surprize neplacute pe perioada raportarilor financiare, in special in sectorul bancar. Aici toata lumea o sa fie atenta la nivelul provizioanelor si ponderea creditelor neperformante", a continuat Avram.

 

De urmarit astazi

  • Evolutia titlurilor Ves Sighisoara (VESY), care revin la tranzactionare dupa desfasurarea AGA.
  • Evolutia companiilor petroliere Petrom (SNP) si Rompetrol Rafinare (RRC), care au revenit pe scadere.
  • Evolutia titlurilor BRD, care ating noi maxime dupa o serie de aprecieri consecutive.
  • Evolutia SIF-urilor, care in ultimele doua sedinte au inregistrat pierderi semnificative. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO