Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Exista riscul unor corectii la Bursa, dar nu mai asteptam minimele

Brokerii: Exista riscul unor corectii, dar nu mai asteptam minimele
27.05.2009, 18:48 19

Bursa a revenit pe crestere in sedinta de ieri, cu o apreciere de 1,5% pe indicele BET, recuperand astfel jumatate din pierderea de marti. Cea mai mare apreciere au inregistrat-o societatile financiare, grupate sub indicele BET-FI, care au urcat cu aproape 4%, la nivelul de 15.500 de puncte.

Brokerii sunt de parere ca evolutia nehotarata testeaza de fapt o posibila consolidare a pietei la nivelurile prezente, iar in cazul in care Bursa nu rezista la aceste praguri-suport, sunt posibile corectii de amploare. Cu toate acestea brokerii exclud atingerea pragurilor minime din februarie, cand indicele BET-FI a atins pragul de 7.000 de puncte.
"Toata luna mai a fost o luna in care piata a evoluat mai degraba la orizontala, investitorii intrand la cumparare cu sume mici, ceea ce a dus la o scadere a lichiditatii pietei in ultimele trei saptamani. Sedintele din ultimele zile arata o piata incerta, dar care rezista pe pragurile-suport, cu toate ca scaderea a inceput acum mai bine de doua saptamani, dupa aprecierile puternice din martie si aprilie. Daca piata nu rezista la nivelurile actuale, exista riscul unor corectii de amploare, dar imi este greu sa cred ca mai putem ajunge la minimele din februarie", a declarat Darie Moldovan, directorul general adjunct al Broker Cluj.
Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au inregistrat cea mai mare apreciere la categoria societatilor financiare, respectiv de 4,5% fata de referinta. In top au urmat cresterile SIF Banat-Crisana (SIF1) si SIF Moldova (SIF2), de 4% fiecare si SIF Muntenia (SIF4), de 3,7%. Cel mai redus avans l-au inregistrat actiunile SIF Transilvania (SIF3), care au urcat cu 3% fata de referinta, la pretul de 0,4 lei/titlu.
In sectorul bancar cea mai mare crestere au inregistrat-o actiunile Bancii Transilvania (TLV), care au urcat cu 2,5%, in vreme ce actiunile BRD au inregistrat o apreciere de 2%.
La categoria international, actiunile bancii austriece Erste Bank (EBS) au urcat cu 2,7% peste nivelul de referinta, atingand pretul de 75 lei/titlu.
"Cred ca in mare parte Bursa a anticipat evolutia economiei reale, si putem astfel aprecia ca ce a fost mai rau a trecut. Desigur, in cazul aparitiei unor evenimente interne majore e posibil sa vedem o reactie in sens negativ si a Bursei. Cu toate acestea, factorul principal de evolutie al pietei locale raman pietele externe", a adaugat Moldovan.
Sectorul energetic a consemnat la nivel de indice un avans moderat, de aproape 1%, cea mai mare crestere dintre companiile de profil fiind inregistrata de titlurile Rompetrol Rafinare (RRC), care au urcat cu 4% peste referinta. Actiunile Petrom (SNP) au inregistrat o corectie de 0,4%, in vreme ce societatile de utilitati Transelectrica (TEL) si Transgaz (TGN) au inchis la niveluri de 12 lei/actiune si respectiv 153 lei/titlu.
Cresteri pronuntate de aproape 15% s-au inregistrat in sectorul chimic, producatorii de ingrasaminte Azomures Tg. Mures (AZO) si Amonil Slobozia (AMO) urcand la preturile de 0,23 lei/actiune si respectiv 0,0174 lei/titlu.
"Variatiile zilnice sunt satisfacatoare si pentru investitorii speculativi insa cu siguranta pe un trend ascendent le-ar fi fost mai usor sa tranzactioneze. Pe timpul verii este posibil sa vedem si o reducere a numarului de investitori de portofoliu", a incheiat Moldovan.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO