Burse - Fonduri mutuale

Brokerii încep din nou să spere la creşteri, deşi Bursa abia se mişcă

Autor: Stefan Musgociu

15.09.2010, 23:20 21

Bursa a crescut nesemnificativ şi miercuri,cu 0,14%, însă investitorii au fost mai activi şi au realizatoperaţiuni de 10,5 mil. lei, sumă cu 30% mai mare decât rulajul dinşedinţa precedentă.

Ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni, analizatede indicele BET, au fost efectuate la preţuri în creştere în mediecu 0,36%, iar titlurile celor cinci societăţi de investiţiifinanciare (SIF) au dus indicele BET-FI cu numai 0,11% subreferinţă.

Brokerii sunt însă optimişti şi văd semne de revenire. "Cred căsuntem la debutul unui trend ascendent pe toate pieţele, întrucâtestimările privind indicatorii macroeconomici publicaţi în aceastăvară cred că vor fi revizuiţi în sens pozitiv, iar rezultatelecompaniilor în primele nouă luni vor fi mai bune decât estimările.În plus, unii analişti au început să vorbească despre o evoluţie în«range» a pieţelor (cu variaţii reduse, atât pe creştere, cât şi pescădere - n. r.), deşi în urmă cu două săptămâni vorbeau despre orecesiune în W. Deci, perspectivele pe pieţele externe seîmbunătăţesc, iar asta ar putea duce şi la revenirea investitorilorla tranzacţionare", a declarat directorul general adjunct alIntercapital Invest, Adrian Lupşan.

Investitorii au transferat în total acţiuni de 10,5 milioane delei (2,4 milioane de euro), sumă în creştere cu 30 de procente faţăde rulajul de marţi, de 8,1 milioane de lei (1,9 milioane deeuro).

Lupşan a adăugat că pe majoritatea pieţelor externe lichiditateaeste redusă, însă volumele de tranzacţionare sunt mult mai maridecât rulajele de la BVB.

"Peste tot este această atitudine de aşteptare a unei tendinţeclare, a unor semnale privind o direcţie a pieţelor, însă pebursele externe o reducere a rulajelor nu este atât de perceptibilăcum este la noi", a mai spus acesta.

El a menţionat că lichiditatea redusă a pieţei locale esteinfluenţată şi de faptul că variaţiile reduse înregistrate înultimele luni nu au permis speculatorilor să intre latranzacţionare.

"De un an şi jumătate piaţa este dominată de speculatori, iaraceştia vor reveni la tranzacţionare numai dacă vor vedea variaţiimai ample. Mulţi tranzacţionează pe termen scurt, iar dacă nu suntoscilaţii mari nu au motive să facă operaţiuni", a conchisbrokerul.

Acţiunile SIF Oltenia (SIF5) şi Banca Transilvania (TLV) au fostcele mai lichide din piaţă, cu operaţiuni de 1,7 milioane de leişi, respectiv, 1,5 milioane de lei.

Titlurile SIF5 au fost singurele de la categoria SIF-urilor careau scăzut, cu 1,4%, la 1,41 lei.

Pe de altă parte, acţiunile Băncii Transilvania au stagnat la1,42 lei.

Titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) au coborât cu 2,4%, la 0,061lei, însă pe o lichiditate de numai 7.400 de lei. Printre puţineleacţiuni cu creşteri mai semnificative se numără Transelectrica(TEL), cu un avans de 2,2%.

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au realizat transferuri de 733.000de lei, sumă cu 32% mai mare decât rulajul de marţi, de 554.000 delei.

Titlurile Electroargeş (ELGS) s-au clasat pe prima poziţie întopul lichidităţii, cu operaţiuni de 455.000 de lei, şi au asigurat62% din rulajul pieţei. Cea mai recentă tranzacţie cu acesteacţiuni a fost efectuată la 0,78 lei, preţ în scădere cu 2,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO