Burse - Fonduri mutuale

Brokerii incep sa se gandeasca la vacanta

06.06.2005, 19:03 7

Piata de capital traverseaza o perioada mai putin fasta, marcata de o lichiditate foarte scazuta si de evolutii de pret neconvingatoare, care nu sunt in masura sa reaprinda optimismul investitorilor.

Brokerii nu se asteapta la evolutii diferite nici in perioada urmatoare. In ultimii ani, lunile de vara au fost caracterizate la bursa de scaderea lichiditatii si variatii reduse ale preturilor de tranzactionare.

"Perioada urmatoare va fi caracterizata cel mai probabil printr-o stabilitate a preturilor, fiind posibila o usoara crestere spre finalul lunii, in perspectiva denominarii. Este putin probabil sa asistam foarte curand la o crestere semnificativa a pietei, in conditiile lipsei de lichiditate. Investitorii asteapta in continuare o clarificare a situatiei, derutati de stirile contradictorii cu privire la impozitul pe castigurile de capital si de cele in legatura cu ridicarea pragului de detinere la SIF-uri, iar climatul de instabilitate este amplificat de perspectiva alegerilor anticipate", a comentat Nicolae Rusu, presedintele societatii de brokeraj SSIF Orizont Vest din Arad.

In aceste conditii, piata va fi dominata in continuare de speculatori, brokerii recomandand chiar speculatiile pe termen scurt ca strategie investitionala in acest moment. "In ultima perioada se observa o oscilatie a preturilor intre anumite nivele minime si maxime. In aceste conditii, este recomandabil ca investitorii sa cumpere cand preturile se apropie de minime si sa vanda cand cotatiile tind sa ajunga la maximele locale", considera Adrian Zoicas Ienciu, analist la SSIF Broker Cluj.

Ultima sedinta de tranzactionare a saptamanii s-a mentinut in parametrii sedintelor anterioare, cu mentiunea ca valoarea totala a tranzactiilor a inregistrat un minim pentru ultima perioada, coborand sub 85 mld. lei (2,3 milioane de euro). Nici cotatiile nu au avut o evolutie prea buna, societatile importante inregistrand scaderi mai ales spre finalul sedintei.

Indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci societati de servicii financiare a pierdut vineri 1,1%, cele mai importante scaderi inregistrandu-le SIF Banat-Crisana si SIF Oltenia, 1,5%, respectiv 1,6%. Cea mai tranzactionata dintre SIF-uri a fost Banat-Crisana, cu un rulaj de 10,3 mld. lei (285.000 de euro).

Actiunile Rompetrol Rafinare au pierdut vineri 1,4%, in ciuda unui inceput de sedinta bun in care a depasit nivelul de 800 lei/actiune. Ultima tranzactie cu titluri Petromidia s-a realizat la pretul de 783 lei/actiune. Si cealalta companie petroliera, Petrom, a cunoscut o scadere usoara, inchizand la 3.670 lei/actiune, cu 0,3% sub nivelul inregistrat la finele sedintei precedente.

Principalul castigator al zilei a fost Alro Slatina, cu o crestere de 15%, actiunile producatorului de aluminiu inchizand sedinta la 43.700 lei/actiune. Lichiditatea a fost insa destul de redusa, in conditiile unor transferuri de 0,63 mld. lei (17.500 de euro). O crestere importanta au inregistrat si titlurile Compa Sibiu, care au castigat vineri 6,3%.



Piata RASDAQ

Argus Constanta a revenit in atentia investitorilor, fiind cel mai tranzactionat emitent de la sfarsitul saptamanii trecute. Actiunile Argus au inchis de altfel la maximul zilei, nivel mai mare cu 7,6% fata de ultimul pret al sedintei precedente.

Ultima tranzactie cu titlurile producatorului de uleiuri vegetale s-a derulat la pretul de 39.700 lei/actiune, dupa ce cotatia atinsese un minim de 37.500 lei/actiune. Argus a realizat vineri un rulaj de 1,47 miliarde de lei sau 40.680 de euro.

De altfel, vineri, cele mai tranzactionate companii de pe RASDAQ au fost emitentii cu o lichiditate generala ridicata. Doi din cei trei indici ai bursei au inregistrat cresteri, Rasdaq-C (cu 0,13%) si RAQ-I (cu 1,32%), in timp ce RAQ-II a scazut cu 0,65%.

La prima categorie, cea mai tranzactionata societate a fost Rompetrol (Vega), cu un rulaj aferent de aproape 800 de milioane de lei (22.000 de euro). Vineri, cotatia Vega a crescut inca din prima parte a sedintei, atingand maximul zilei de 740 lei/actiune, la acest nivel fiind realizate de altfel o mare parte a tranzactiilor. Ultima operatiune s-a derulat la pretul de 730 lei/actiune, cu 2,82% mai mare fata de sedinta precedenta. Cotatiile Vega au fluctuat puternic de la inceputul anului, in special in ultimele doua saptamani. In ultima parte a acestei perioade, titlurile au inceput sa isi revina dupa scaderea puternica de lunea trecuta, inregistrand astfel o crestere de 21,46% in ultima saptamana.

Mittal Steel Roman (Petrotub) a avut o lichiditate relativ buna in sedinta de vineri, cotatia inregistrand o crestere de 4,65%, in conditiile unui pret la inchidere de 45.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor desfasurate cu titlurile societatii s-a ridicat la aproape 423 de milioane de lei sau 11.700 de euro.

Titlurile Socep au avut aceasi tendinta de crestere, urcand cu 3,38% fata de sedinta anterioara. Ultima tranzactie derulata cu actiunile operatorului portuar s-a incheiat la 2.750 lei/actiune, in conditiile unui rulaj de 263 de milioane de lei (7.300 de euro).

Tranzactiile cu titlurile emitentilor listati la Categoria a II-a au in continuare o valoare mica, Elpreco Craiova mentinandu-se pe prima pozitie din punct de vedere al rulajului. La sfarsitul saptamanii trecute, actiunile Elpreco au inregistrat o scadere de 4,95%, in conditiile unui pret la inchidere de 480.000 lei/actiune. andrei.chirileasa@zf.ro ; dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO