Burse - Fonduri mutuale

Brokerii: Investitorii au impresia ca economia nu mai are unde sa coboare

Brokerii: Investitorii au impresia ca economia nu mai are unde sa coboare
11.08.2009, 20:15 17

Bursa a inchis sedinta de ieri in scadere usoara, cu o corectie de 0,2% pe indicele BET, in timp ce societatile financiare si companiile din sectorul energetic s-au mentinut pe plus, cu un avans de 0,5% pe indicele BET-FI si respectiv 0,7% pe indicatorul BET-NG.

Brokerii apreciaza ca volatilitatea ridicata ar putea atrage speculatorii in piata, ceea ce ar duce la cresterea volumelor de tranzactionare, insa in urmatoarele doua trei luni este asteptata o temperare a variatiilor bursiere.

"Intr-adevar Bursa a inregistrat o evolutie pozitiva sustinuta in ultimele sedinte, iar preturile au crescut pe fondul unor volume de tranzactionare ridicate. Toate sunt semnale ca ne indreptam spre o piata in crestere, in ciuda stirilor din economie, care se pastreaza in continuare proaste. Stirile din economie par sa nu mai conteze pentru investitori, cel putin pe termen scurt", a declarat Masca Dorin, broker in cadrul societatii de intermediere Carpatica Invest.

La categoria societatilor financiare, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au marcat cel mai mare avans, de 2,7% fata de referinta, urcand astfel la pretul de 0,56 lei/actiune, urmate in top de cresterile SIF Moldova (SIF2), de 1% si SIF Oltenia (SIF5), de 0,9% fata de referinta.

Dintre societatile bancare, titlurile Banca Transilvania (TLV) au marcat cea mai mare scadere, de 2% fata de referinta, in timp ce actiunile BRD, cea mai mare banca locala listata, au coborat cu aproape 0,9%, la pretul de 11,5 lei/titlu.

"Nu ma astept la cresteri spectaculoase in urmatoare doua trei luni. E posibil sa asistam la o astfel de evolutie din toamna, o data cu intrarea fondurilor straine de investitii in piata. Cred insa ca fara o confirmare din partea economiei reale, este cel mai probabil sa vedem o corectie", a adaugat Masca.

Printre cele mai tranzactionate actiuni din piata din sedinta de ieri s-au numarat titlurile Dafora Medias (DAFR) si Broker Cluj (BRK), cu volume care au depasit 21 de milioane de actiuni si respectiv 13,6 milioane de titluri. Cele doua societati au inregsitrat ieri cresteri considerabile pe parcusul zilei, inchizand in cu un avans de 5% pe titlurile Dafora si respectiv 7,7% pe titlurile Broker.

Titlurile Condamg Brasov (COMI) au inregistrat de asemenea cresteri semnificative in sedinta de ieri, de peste 6,7%, atingand pretul de 0,364 lei/actiune.

"Personal cred ca piata locala se situeaza intr-un punct foarte important. A trecut peste socul crizei financiare, si lasa impresia ca poate recupera rapid. Inca nu exista certitudine in piata, dar cu siguranta investitorii sunt optimisti pentru perioada urmatoare. Au impresia ca economia la nivel real nu mai are unde sa coboare", a continuat Masca.

In sectorul energetic, majoritatea companiilor au inregistrat cresteri, cea mai mare apreciere fiind consemanta de titlurile Transelectrica (TEL), care au urcat cu peste 1,3% fata de referinta. Companiile petroliere Rompetrol Rafinare (RRC) si Petrom (SNP) au marcat cresteri moderate, de 0,2% si respectiv 0,8% fata de referinta.

De urmarit azi

 

  • Evolutia actiunilor Broker Cluj (BRK), dupa ce in ultimele doua zile s-a tranzactionat peste 10% din participatia companiei.
  • Evolutia titlurilor Banca Transilvania (TLV), dupa ce au revenit pe scadere o data cu publicarea rezultatelor semestriale negative.
  • Evolutia actiunilor combinatului siderurgic Mechel, dupa ce societatea urmeaza sa publice rezultatele la semestru.
  • Evolutia titlurilor Dafora Medias (DAFR), dupa ce titlurile companiei de foraj au inceput o apreciere puternica in ultimele sedinte.
  • Reactia burselor internationale la scaderea pietei americane, pentru a doua zi consecutiv.
  • Eurostat urmeaza sa publice indicele productiei industriale pentru zona euro pentru luna iunie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO