Burse - Fonduri mutuale

Brokerii londonezi se inghesuie la usa CNVM

30.01.2007, 18:52 11

Nu mai putin de 13 societati de brokeraj din Marea Britanie au depus la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare notificari privind intentia de a opera pe piata romaneasca de capital, conform reglementarilor Uniunii Europene. Alaturi de acestia inca o societate, inregistrata in Cehia, si-a mai manifestat interesul de a activa pe piata romaneasca de capital, conform reprezentantilor CNVM.
Piata de capital din Londra este cea mai mare din Europa, motiv pentru care marea majoritate a caselor internationale de brokeraj isi coordoneaza de acolo activitatea pentru Europa, acesta fiind probabil motivul pentru care societatile din Marea Britanie au depus majoritatea notificarilor. Reprezentantii CNVM nu au dorit sa precizeze numele societatilor care au depus notificari, precizand insa ca acestea urmeaza sa fie inscrise in registrul CNVM care cuprinde toate societatile cu activitate pe piata de capital din Romania.
"Societatile care au notificat CNVM vor putea sa desfasoare in Romania toate activitatile pentru care au fost autorizate in tara de origine", a explicat Ciprian Ene, purtatorul de cuvant al CNVM.
Dupa depunerea notificarii la CNVM, brokerii straini vor putea solicita Bursei de Valori sa le permita accesul la ringul bursier pentru a intermedia tranzactii, taxa perceputa de Bursa pentru dreptul de tranzactionare ridicandu-se la 50.000 de euro. Pe de alta parte, brokerii comunitari vor putea derula alte activitati in afara de intermedierea tranzactiilor la BVB, cum ar fi oferirea de servicii de tranzactionare pe piete exterrne sau promovarea ofertelor de titluri pe care le intermediaza pe alte piete.
Pe celalalt segment al pietei de capital, fondurile de investitii, companiile specializate din Uniunea Europeana nu si-au exprimat pana acum oficial interesul de a intra pe piata, conform datelor CNVM. Cu toate acestea, intentiile exista cel putin la nivel declarativ, suedezii de la East Capital spunand recent ca sunt interesati sa distribuie pe piata romaneasca titlurile la unitatile de fond pe care le administreaza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO