Burse - Fonduri mutuale

Brokerii lui Chelu au urcat pe primul loc în octombrie

Brokerii lui Chelu au urcat pe primul loc în octombrie

Autor: Andrei Chirileasa

31.10.2010, 23:47 28

Firma de brokeraj Eldainvest din Galaţi, controlată de AdrianMănăilă, a urcat pe primul loc în topul brokerilor dupătranzacţiile cu acţiuni intermediate pe Bursă în luna octombrie, cuun rulaj total de 62,4 mil. lei (14,6 mil. euro), cât tranzacţiilecumulate intermediate de firmă în precedentele opt luni aleanului.
Principalul client al firmei de brokeraj este omul de afaceriCătălin Chelu, unul dintre cei mai puternici investitori de peBursă, care şi-a realizat în ultimii ani majoritatea tranzacţiilorpe Bursă prin intermediul Eldainvest.
Chelu şi-a reluat în ultima perioadă investiţiile pe Bursă,realizând mai multe tranzacţii importante. El a cumpărat înoctombrie, prin intermediul a trei firme pe care le controlează,aproape 50% din acţiunile Lactate Natura Târgovişte (INBO) de laSIF Oltenia şi Broker Cluj pentru circa 16,5 mil. lei (3,86 mil.euro), aceasta fiind cea mai mare tranzacţie din ultima lună de pepiaţa RASDAQ.

De altfel, Eldainvest a fost prima în topul brokerilor de peRASDAQ, cu un rulaj total de 33 mil. lei, de unde rezultă că pelângă tranzacţiile cu INBO a mai intermediat tranzacţii de circa 16mil. lei cu alte acţiuni (SIF Oltenia a vândut acţiunile INBO prinVoltinvest, iar Broker şi-a intermediat singură tranzacţiile, deciEldainvest a fost doar de partea cumpărătorului).
Singura companie pe care s-au mai derulat tranzacţii mari pe RASDAQa fost producătorul de echipamente electrice Electroargeş (ELGS),unde s-au transferat circa 36% din acţiuni în ultima săptămânăpentru 13,7 mil. lei. Datele din topul brokerilor arată căEldainvest a fost implicată şi în aceste tranzacţii, astfel că esteposibil ca în spatele lor să se afle tot Cătălin Chelu. Doi dintreacţionarii minoritari ai Electroargeş au vândut circa 2,8% dinacţiuni prin intermediul Eldainvest. Până vineri nu fusese raportatniciun acţionar nou semnificativ la Electroargeş.
Eldainvest a fost activă şi pe piaţa principală a BVB luna trecută,unde a ocupat locul al cincilea în top, cu tranzacţii de 29,4 mil.lei. O explicaţie ar fi vânzarea unor pachete de acţiuni deţinutede Cătălin Chelu la companii de pe Bursă, printre care se numărăSIF-urile, pentru finanţarea achiziţiilor de pe RASDAQ.

Chelu este unul dintre cei mai mari acţionari de la SIF-uri,deţinând împreună cu mai mulţi investitori cu care ar acţiona înmod concertat pachete de peste 6% la SIF Moldova (SIF2) şi SIFOltenia (SIF5), potrivit raportărilor din aprilie ale celor douăsocietăţi. Omul de afaceri neagă însă orice asociere cu firmelecare apar ca acţionând în mod concertat cu el la SIF-uri.
Chelu are propria sa firmă de brokeraj, City Invest din Galaţi,care a primit în urmă cu câteva luni autorizaţia de a realizatranzacţii pe Bursă. City Invest a intermediat însă luna trecutătranzacţii de doar 290.000 de lei.

Reprezentanţii Eldainvest nu au dorit să comenteze clasarea întopul brokerilor.
Eldainvest este urmată în top de BT Securities, EFG EurobankSecurities, Raiffeisen Capital & Investment şi ING Bank, toatecu tranzacţii în jur de 10 mil. euro. KBC Securities, liderultopului cumulat pe primele nouă luni ale anului, s-a clasat înoctombrie abia pe locul şase.
Luna octombrie a fost cea mai slabă din acest an pe Bursă, cutranzacţii de doar 313 mil. lei (73 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO