Burse - Fonduri mutuale

Brokerii mici sparg depozitele sau vand din active ca sa supravietuiasca

Brokerii mici sparg depozitele sau vand din active ca sa supravietuiasca
06.07.2009, 00:00 31

Societatile de servicii de investitii financiare (SSIF) se confrunta cu dificultati tot mai mari dupa un prim semestru in care tranzactiile de pe piata locala s-au redus dramatic, fiind nevoite sa-si restructureze activitatile si sa se reorienteze spre alte segmente de activitate, sau sa cheltuie din depozite si sa vanda din active, in incercarea de a evita inchiderea.

Firmele de brokeraj de talie mica, controlate de antreprenori locali, sunt printre cele mai lovite, deoarece actionarii majoritari fie nu mai au resurse, fie nu mai vor sa investeasca pentru a acoperi pierderi din ce in ce mai mari.
Printre societatile de brokeraj care au inregistrat in primul semestru scaderi pronuntate ale volumelor de tranzactionare si, implicit, ale comisioanelor incasate se numara societatea Trend din Bacau, KD Capital Management sau Dorinvest din Bucuresti.
Spre exemplu, tranzactiile societatii bacauane au scazut de la aproape
99 mil. lei (26,9 mil. euro) in 2008 la
5,6 mil. lei (1,3 mil. euro) in primele sase luni ale acestui an, iar firma a cazut in topul brokerilor de pe locul 28, la finele lui iunie 2008, pana pe 62.
Principalele motive pentru care valoarea tranzactiilor a scazut atat de mult sunt, in opinia lui Eugen Bogdan, directorul Trend, scaderea vertiginoasa a preturilor, precum si a numarului de investitori de la inceputul anului si pana in prezent.
"Valoarea tranzactiilor a scazut atat de mult in principal din cauza reducerii vertiginoase a preturilor, precum si a numarului de investitori care se decid sa intre in piata. De asemenea, volumele de tranzactionare ale clientilor ramasi in piata sunt extrem de scazute, si se observa o stare de apatie generala pe piata de capital romaneasca", a declarat Bogdan.
 
Cum sa supravietuiesti cu 2.000 de euro pe luna
Tranzactiile intermediate de Trend Bacau s-au prabusit cu 94% in ultimul an, cea mai mare scadere de pe Bursa, pana la un nivel de circa 220.000 de euro pe luna. In conditiile in care si comisioanele medii percepute de brokerii de retail s-au redus la circa 1%, ar rezulta ca Trend realizeaza venituri lunare de circa 2.200 de euro din comisioane, suma insuficienta pentru acoperirea cheltuielilor de functionare.
"Pana acum am reusit sa ne acoperim costurile din comisioane si dobanzile la depozitele pe care le detinem. Ce se va intampla de acum inainte, vom trai si vom vedea", spune Eugen Bogdan.
In incercarea de a atrage cat mai multe incasari, directorul Trend a lansat doua oferte de vanzare de actiuni BVB, de 5.000 si respectiv 50.000 de titluri, cea din urma fiind efectuata la cel mai redus pret din piata, de 25 lei/actiune. Daca ar reusi sa-si vanda actiunile, firma ar incasa circa 300.000 de euro.
Chiar si asa, societatea a fost nevoita sa-si restranga activitatea, sucursala din Vaslui fiind inchisa anul acesta.
Dorinvest din Bucuresti, o alta firma care supravietuieste in prezent din comisioane de 2.000 de euro pe luna, a scos de asemenea la vanzare mai multe pachete de actiuni detinute la BVB. In cazul Dorinvest, valoarea tranzactiilor societatii a scazut in primle sase luni la 5,3 mil. lei (1,2 mil. euro), in conditiile in care in 2008 societatea a raportat o activitate de tranzactionare de 15,8 mil. lei (4,3 mil. euro).
Dorin Dobre, proprietarul firmei, nu a putut fi contactat pentru comentarii.
 
Unii brokeri cauta oportunitati in consultanta
Tranzactiile intermediate de KD Capital Management, firma controlata de grupul sloven KD, au coborat de la 41 mil. lei (11,1 mil. euro) in primul semestru din 2008, la aproape 5 mil. lei (1,2 mil. euro) in prima jumatate a acestui an.
Directorul KD Capital Management, Silviu Enache, apreciaza ca societatea functioneaza in prezent in pierdere, cheltuielile nereusind sa fie acoperite din veniturile incasate. Cu toate acestea, Enache se concentreaza pe dezvoltarea unui nou business, de consultanta in domeniul financiar, serviciu adresat atat emitentilor deja existenti in piata, cat si societatilor comerciale care doresc listarea sau autoritatilor publice care doresc sa obtina finantare prin emisia de obligatiuni.
"La capitolul venituri suntem intr-adevar afectate de scaderea tranzactiilor, prin neincasarea de comisioane. In prezent chetuielile depasesc veniturile, dar intr-o proportie foarte mica, diferenta fiind acoperita din dobanzile la depozite de care societatea dispune", a declarat Enache.
In viitorul apropiat directorul KD isi propune ca aproximativ 50% din businessul KD Capital Management sa se concentreze pe consultanta in domeniul investitiilor si mai putin pe intermediere, potentialul pietei in acest sens fiind nevalorificat in opinia lui.
"Oportunitatile pietei de capital nu sunt folosite indeajuns de catre investitorii sau emitentii existenti in piata. Intr-o asemenea perioada, in care bancile se feresc sa acorde finantare, listarea la bursa sau emisia de obligatiuni ar putea revigora atat activitatea societatilor care apeleaza la aceasta metoda, cat si piata", a explicat Enache.
O directie similara a urmat si Ventrust Investment din Targu-Mures, firma controlata de omul de afaceri Alexandru Farcas, care a concediat de la inceputul anului zeci de brokeri. Ventrust s-a axat in ultimii ani pe servicii de consultanta in obtinerea de fonduri europene.
Printre societatile de brokeraj care au inregistrat tranzactii de sub un milion de euro pe luna de la inceputul anului si pana in prezent se numara Bank Leumi si MKB Romextera, precum si WBS Romania, Roinvest Bucovina sau Invest Trust.
 
Ce firme de brokeraj s-au inchis
Unele firme de brokeraj si-au inchis activitatea din cauza scaderii puternice a veniturilor, actionarii nemaifiind dispusi sa le finanteze. Printre firmele inchise in acest an se numara Global Valori Mobiliare, Romaxa Finance si NHL Securities.
Alte doua firme, Mobinvest si Orizont Vest, ambele din Oradea, au fost inchise la cererea CNVM ca urmare a constatarii unor nereguli in functionarea acestora.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO