Burse - Fonduri mutuale

Brokerii mizează pe o revenire de scurtă durată a Bursei săptămâna aceasta

Brokerii mizează pe o revenire de scurtă durată a Bursei săptămâna aceasta

Autor: Stefan Musgociu

17.04.2011, 23:44 22

Brokerii cred că Bursa va re­veni săptămâna aceas­ta pe creşteridupă co­rec­ţiile din ultimele şedinţe care au fost determinate demarcările de profit ale investitorilor. "Totuşi, pe termen mediu,de cel mult o lună, cred că mai degrabă va fi o mişcare în lateral(cu creşteri uşoare, urmate de scăderi uşoare - n.r.). Preţurilecelor mai multe acţiuni au intrat în ultimele zile într-o zonătemporară de corecţii, în principal ca urmare a volatilităţiipieţelor externe odată cu începutul perioadei de raportărifinanciare ale companiilor americane. Pe măsură ce acesteinformaţii sunt publicate, ele sunt asimilate de către piaţă înfuncţie de aşteptările investitorilor şi din această cauză seobservă mişcări vizibile pe pieţele internaţionale, care ajung săaibă replici şi asupra bursei locale", a declarat Mihai Mureşian,directorul de tranzacţionare al Intercapital Invest.

Bursa a scăzut şi vineri, cu 0,56%, astfel că în aceastăsăptămână a înre­gistrat un recul de 2,63%, iar tran­zacţiile cuacţiunile Fondului Proprietatea (FP) au asigurat aproape 45% dinlichiditatea pieţei.

Deşi în primele minute piaţa a fost pe creştere uşoară, cei maimulţi investitori de la BVB au revenit pe poziţii de aşteptare, iarpreţurile au început să coboare, în condiţiile în care burselevest-europene evoluau indecis.

Punctul minim al indicelui general, BET-C, a fost atins în jurulorei 15:30, când piaţa era în scădere cu 1,38%, însă, ulterior,cotaţiile au început să revină spre nivelurile de la finalulşedinţei de joi.

Astfel, ultimele operaţiuni cu cele mai lichide zece acţiuni,analizate de indicele BET, au fost realizate la preţuri în scădereîn medie cu 0,21%, iar titlurile companiilor din sectorul energeticau ridicat indicele BET-NG cu 0,11%.

Totodată, acţiunile celor cinci SIF-uri au revenit pe creştere,însă ascensiunea indicelui BET-FI a fost temperată de scădereatitlurilor Fondului Proprietatea de 0,85%. Astfel, indicele BET-FIa avansat cu doar 0,45%.

Investitorii au tranzacţionat acţiuni de 42,3 milioane de lei(10,3 milioane de euro), sumă cu 13% mai redusă decât valoareacumulată a tranzacţiilor de joi de 48,9 milioane de lei (11,9milioane de euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost de departe cele maitranzacţionate din piaţă, cu operaţiuni de 18,9 milioane lei, şi aususţinut 45% din rulajul pieţei acţiunilor. Titlurile FP auînregistrat vineri a cincea şedinţă consecutivă de scădere şi auajuns la preţul de 0,586 lei. Vineri aceste titluri au scăzut cu0,85%. Cotaţia titlurilor SIF Oltenia a scăzut cu 0,19%, la 1,587lei, iar cea mai recentă operaţiune cu acţiunile băncii a fostrealizată la 14,8 lei, cu aproape 2% sub ultimul preţ de joi.

La finalul şedinţei de vineri de la Bucureşti, pieţelevest-europene evo­luau indecis, ca urmare a temerilorin­ves­titorilor cu privire la problemele datoriilor statelor dinzona euro după ce Moody's a redus cu două trepte ratingul suveranal Irlandei.

Bursele de la Londra şi Frankfurt erau în creştere cu 0,3% şi,respectiv, cu 0,4%, însă piaţa de la Paris consemna un re­cul de0,3%. În acelaşi timp, majo­ri­tatea burselor din Europa Centralăşi de Est avansau cu cel mult 1,6%, iar pieţele din Bulgaria,Croaţia şi Slovenia erau în scădere cu până la 0,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO